2021 december

Áldott, Békés, Szép Karácsonyt és meghitt családi együttlétet kíván a Családtudományi Szövetség Elnöksége!

 

 

„Szeressetek: ezt mondja az Apostol.
S ennél különbet nem mond senki se.
A betlehemi békés csillagokból
Üzeni ezt ma a Szivek Szive!”

/Juhász Gyula/

Családtudományi Körkép
a Családtudományi Szövetség Hírlevele

2021/3

 

C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordCSTSZ_Rollup_100x200cm_OK10241024_1.pngA Családtudományi Szövetség küldetése a jó házasságok és a stabil családok kialakulásának és fennmaradásának elősegítése.

    

[WORDPRESS_PDF]


 

felkiáltójel | Magyar Tancmuveszeti EgyetemAKTUÁLIS

1.)  Előadás-sorozat a család védelmében

Örömmel adjuk hírül, hogy az év első felében online megrendezésre került „Előadás-sorozat a család védelmében” című, négy alkalmas kiskonferencia-sorozatunk előadásai  megtekinthetők honlapunkon.

Az előadások közül csak néhányat említünk:

  • Krúdy Tamás (újságíró): „És az ige testté lett” (Gender keresztény szemmel),
  • Nagy Péter (CSTSZ alelnök): Miért nem elegendő a szexuális nevelés?
  • Tomka Ferenc (teológus): Miben kell megújítani a jegyegyesek felkészítését?
  • Surányi-Vadas Tímea (CSTSZ alelnök): Az ifjúság felkészítése a házasság hivatására
  • Balásházy Imre (CSTSZ alelnök): Párkapcsolat és demográfia

Az előadás-sorozat teljes terjedelemben elérhető és megtekinthető honlapunkon ITT

2.) Identitásunk változó alakzatai címmel rendezett konferenciát az Aquinói Szent Tamás Keresztény Közéleti Műhely, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), és a Szociálpolitikai Tükör.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában megrendezett eseményen többek között előadást tartott Lakner Zoltán Lehel szociológus, a Szociálpolitikai Tükör főszerkesztője, Dr. Osztie Zoltán, az Aquinói Szent Tamás Keresztény Közéleti Műhely elnöke, Fürész Tünde a KINCS elnöke, Székely Levente szociológus is.

A konferencia rövid összefoglalóját ITT tekintheti meg.

 


 

ÁPtk.-módosítás - Változnak a zálogjog szabályai a ...LLÁSFOGLALÁS

C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordNyilatkozat.jpg

Nyilatkozat a család intézményének védelme és erősítése érdekében

A Professzorok Batthyány Köre Elnökségének, valamint Családügyi és Demográfiai Munkacsoportjának, és a Családtudományi Szövetség Elnökségének közös nyilatkozata

A hagyományos családmodellt a fogyasztói társadalomban hosszú évtizedek óta intenzív támadás éri, mára már mondhatjuk, hogy többnyire kulturális háború folyik a házasság és a család intézménye ellen. E támadás eddigi három fő frontja a szabad szerelem, a homoszexualitás, és a transzneműség legalizálása és terjesztése volt. Azonban már formálódik a negyedik front a többszerelmű (poliámor) kapcsolatok legalizálására.

A teljes nyilatkozatot megtalálják ITT .

 


 

ELEMZÉS – Tanulmányok, összefüggések

1.) IGEN a gyermekek javára és NEM a „házasság mindenkinek”-re

Amikor az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága bevezette az azonos neműek házasságát, a döntés sarokpontja az volt, hogy a saját nemhez való vonzódás lényegéből fakadóan megváltoztathatatlan. Ezt az elképzelést ma már a tudomány cáfolja.

A nemi irányultság nincs kőbe vésve. Sokkal gyakoribb a nem-heteroszexuális vonzódás spontán változása, mint azt korábban gondolták.

A szexuális kisebbség körében kevesebb a kizárólag a saját neméhez vonzódó. Legtöbbjük nemi irányultsága nem kizárólagos, vagyis mindkét nemhez vonzódnak.

Az új, tudományosan megalapozott és reprezentatív adatgyűjtésre épülő kutatások arra az eredményre jutnak, hogy az azonos nemű szülők által nevelt gyermekek lelkileg rosszabbul vannak, mint azok, akik heteroszexuális szülőknél nőnek fel. Legalább kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy az azonos nemű szülők által nevelt gyermeknek pszichés problémái lesznek.

Ami a heteroszexuális szülők gyermekeit illeti: a házas szülők nevelte gyermekek jobb eredményeket értek el, mint azok, akiket nem házas szülők neveltek. Azonos nemű szülők esetében fordított volt a helyzet: az azonos nemű házas szülőknél nevelkedő gyermekek közül csaknem kétszer annyian mutattak depressziós tüneteket, csaknem háromszor annyian voltak boldogtalanok, szorongtak, sokkal többször sírtak, és a tanulmányi átlaguk is rosszabb volt, mint az azonos nemű nem házas szülőknél felnőtt gyermekeknek.

A teljes tanulmány ITT olvasható el.

2.) Nemi identitáskeresés – a család támogató szerepe

Az elmúlt egy év során több alkalommal is lehetőségem volt bepillantást nyerni összművészeti, könnyűzenei események kulisszái mögé. A legtöbb esetben öröm volt látni a COVID utáni időszak lelkes, ifjú művészeit, akik határtalan boldogsággal élték újra a találkozás örömét, az együtt muzsikálás friss élményeit.

Volt azonban kivétel is a fentiek alól. Akadt olyan élményem, ami miatt úgy éreztem, hogy családosként érdemes lenne néhány mondattal hozzászólni az elmúlt egy évben, bizonyos körökben oly divatossá és népszerűvé vált trendhez.

Családvédő barátunk cikkét ITT olvashatják

3.) A gender-elmélet és a transzgender-ideológia nyomában

A gender-ideológia nem egy egységes ideológia. Közös nevezőként határozható meg a test-lélek, test-személyiség, test-szellem radikális szétválasztása (Szilvay). Ez azt jelenti, hogy testi kötöttségeink, biológiai valóságunk elválasztható a gondolatainktól, az önmagunkról alkotott képünktől, attól, akik vagyunk.

A gender-elmélet lényege továbbá a biológiai kötöttségek ignorálása, az emberi természet tagadása és a konstrukcionalizmus.

Dr. Ujlaki-Győri Anna (Reménység Magjai Alapítvány) tanulmányát ITT tekinthetik meg.

 


 

letöltés

SPIRITUALITÁS

A CSALÁD A TÁRSADALOM ÉLETETŐ ALAPSEJTJE

Szent II. János Pál pápa: Familiaris consortio, azaz “Családi közösség” című  művének összefoglalása, amely a keresztény család feladatairól szól, III. rész:

A gonosz győzelméhez elegendő annyi,
hogy a jó emberek ne tegyenek semmit
.”
/Edmund Burke, ír politikus 1729-1797/

A hitvestársaknak mindig is kötelességük volt, ma pedig apostolkodásuk legfontosabb összetevője: életük által nyilvánvalóvá tenni és bizonyítani, hogy a házassági kötelék fölbonthatatlan és szent; határozottan hangoztatni, hogy a szülőknek természetes joga és kötelessége a gyermekek keresztény szellemben való nevelése; megvédeni a család méltóságát és törvényes autonómiáját. (AA no. 11.)

A társadalom alapvető feladata, hogy oltalmazza és tiszteletben tartsa a család intézményét.

„A közhatalom legyen meggyőződve arról, hogy a családban van a polgári közjó nélkülözhetetlen kincse, ezért amennyire csak képes rá, adja meg a családoknak mindazt a gazdasági, társadalmi, oktatási, politikai és kulturális segítséget, amelyre az rászorul, annak érdekében, hogy minden feladatát teljesíteni tudja.” (FC no. 45.)

PRIBÉK László MSc, STL, STL, SF, PM, házasság- és családteológus cikkét elolvashatják ITT .

 


 

JÓ GYAKORLAT

Szövetségünk nagy hangsúlyt fektet annak bemutatására, hogy a megfogalmazott értékeket hogyan lehet a gyakorlatban is átadni, elérhetővé tenni. Ezen rovatunkban időről-időre szeretnénk bevált és működő jó gyakorlatokat ismertetni.

AQUINOI SZENT TAMÁS ÖKUMENIKUS KÖZÉLETI AKADÉMIA

AZ AKADÉMIÁRÓL

Mindannyiunkat foglalkoztat, hogy mi zajlik körülöttünk. Látjuk és érezzük a változásokat, amikhez hazánk, Európa és az egész világ próbál hozzászokni – és véleményünk is van minderről. Míg egyes dolgokban egyetértünk, más ügyekben éppen vitázni szeretünk; így haladunk életünk útján előre. Közösségünkben igyekszünk egymást segíteni, formálni, valódi hittel, kérlelhetetlen igényességgel, tökéletességre törekedve. Tapasztalataink szerint a világ hallatja hangját, de a keresztény, hazájához hűséges értelmiség sok helyzetben néma marad. Ahhoz azonban, hogy céljainkat beteljesítve magunkat, közösségünket és a világot segíteni tudjuk, szükséges kialakítanunk egy, „a valóság keresztény olvasatára” képes szemléletet – egy olyan holisztikus látásmódot, amelyben nem tagadjuk le és nem is toldjuk meg fals elemekkel a világ dolgait, csupán értelmezzük, magunk számára világossá tesszük azokat.

Honlapjuk: https://szenttamasakademia.hu

 


 

C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordMouse Click Free Vector Icon Collection Design2.jpgMÉDIA-AJÁNLÓ

1.) Demográfiai Bomba – a demográfiai végzet

Az 55 perces  Demográfia Bomba című dokmentumfilm feltárja, hogy a népességszabályozási programok, szervezetek, intézmények, kormányok és az ENSZ hogyan manipulálták és kényszerítették az embereket, hogyan kerülték el a politikai felelősségre vonást, és hogyan cselekedtek alattomos módon a szegények ellen és az emberi jogok megsértésével. A legnagyobb hatásuk azonban a fejlett világra volt.
A nagy sikerű Demográfiai tél című film folytatása.

mindkettő angol nyelvű és magyar felirattal (2021)

 

2.) A TAVASZI előadás-sorozatunkból ajánló

UZSALYNÉ PÉCSI RITA: Az életadó és az életet befogadó párkapcsolat négy dimenziója

„Az élet egymásbabújás…. Összeszeretés” (Müller P.). A párkapcsolatban az életegyesítő szándékkal, a teljes önátadás és befogadás kifejezéseként megélt szexualitás a személyek meghívása az ex-tázisra, az önmagunkból a “Te” felé való kilépésre. Ez tehát a szent életnek nem akadálya, hanem forrásává is válhat.

Feltétele azonban, hogy mind a négy dimenzióját – szellemi, erotikus (lelki/érzéki), testi és természetfölötti – egyre gazdagabb formában, sőt egész életünkön át szenvedéllyel éljük át.

Az előadás teljes kivonata és a video megtekinthető az alábbi linken: ITT

 

3.) EGGSPLOITATION – Petesejt kizsákmányolás

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=jAMrwAGR3GA” ]

A meddőségi ipar az Egyesült Államokban több milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát.

Mi a fő árucikke? Emberi petesejtek. A világ minden táján fiatal nőket keresnek meg hirdetésekkel – egyetemi hirdetőtáblákon, közösségi médiában, online apróhirdetésekben -, amelyekben akár 100 000 dollárt is kínálnak “adományozott” petesejtjeikért, hogy “segítsenek valóra váltani valakinek az álmát”.

De ki is ez a petesejtdonor? Igazságosan bánnak vele? Milyen rövid és hosszú távú kockázatokkal jár az egészségére nézve? A kérdésekre adott válaszok felkavarják Önt . . .

A Center for Bioethics and Culture Network (USA) dokumentumfilmjének
magyar feliratát a Családtudományi Szövetség készítette el (kiválasztható a feliratok közül).

 

4.) KÖNYVAJÁNLÓ

Muzslai Gábor és Etelka: Feketén – fehéren, Gyermekünk szexuális nevelése, 2021

„Elengedhetetlenül fontosnak tartjuk ezt a témát, hiszen rengeteg információ vesz körül minket, amelyek gyakran hamis képet festenek le az egészséges intimitásról. Szinte kivétel nélkül mindenki szeretne jó szülő lenni, de a szexuális nevelés terén sok a bizonytalanság. Reméljük, hogy könyvünk segítséget fog adni mindazoknak, akik szeretnék, hogy gyermekeik a mai posztmodern társadalomban is egészséges értékeket képviselve, egészséges nemi identitással és orientációval nőjenek fel!

A nemrégiben megjelent könyvről és a szerzőkről ITT olvashat bővebben.  A könyv megrendelhető (dedikált példány is): 2egyenlo1@gmail.com

Süveges Gergő: Apakulcs – Hogyan kapcsolódjunk a gyermekünkhöz?

Az apák túlnyomó többsége szeretne jó apja lenni a gyermekének, ám a sok belső és külső elvárás, tévképzet, internetbölcsesség elbizonytalanítja még a legelszántabbakat is. Egyre többen teszik fel a kérdést: Van-e nyitja az apaságnak? Létezik-e apakulcs? Süveges Gergő Apakulcs című könyve abban segíti az olvasót, hogy a kulcsok egyre tudatosabb és gyakorlottabb használata révén meghitt, bizalmas és szeretetteljes, mindenki számára biztonságot adó kapcsolódás jöhessen létre apa és gyermeke között.

Bővebben ITT

 

 

Boldogabb családokért és ifjúságért II. kötet

Végül de nem utolsó sorban szeretettel ajánljuk második saját könyvünket:

a “Boldogabb családokért és ifjúságért II. Kötet” című, “Javaslatok a családi élet válsága és a demográfiai válság megoldásához” alcímű kötetünket.

Bővebben ITT 

Kérjük, hogy jelezzék vásárlási igényüket az info@csaladtudomany.hu email címen.

 


Családtudományi Körkép
Megjelenik online
Feliratkozás: Kapcsolat oldalon
https://csaladtudomany.hu
info@csaladtudomany.hu