2021 november

cstsz_logo-elektron-small körbevágott

 

Családtudományi Körkép 

a Családtudományi Szövetség Hírlevele

2021/2      [WORDPRESS_PDF]

 

 

C:\Users\Matyóka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\CSTSZ_Rollup_100x200cm_OK10241024_1.pngKedves Olvasó!

Figyelmébe ajánlom a Családtudományi Szövetség hírlevelének novemberi számát.

Örömmel látjuk, hogy az elmúlt hónapokban több civil szervezet, történelmi egyház és felsőoktatási intézmény is igyekezett családvédő konferenciát szervezni, amelyben hitet tett és bátor kiállást tanúsított a hagyományos családmodell védelme mellett. Szövetségünk tagjai több ilyen konferencián is jelen voltak, ahol személyes eszmecseréket is folytattak az előadókkal, vagy más szakértő vendégekkel.

Fontos, hogy a tudományos kutatások eredményeit, a szakemberek álláspontjait, vagy a gyakorlati tapasztalatok megfigyeléseit hamisítatlanul és ferdítés nélkül, közvetlen módon tudjuk megosztani egymással. Fontos, hogy ezen információkat eljussuk a szülőkhöz, nevelőkhöz, családvédőkhöz. Fontos, hogy a konferenciákon megszerzett tudás beépülhessen a hétköznapokba és a gyakorlati életben, szemléletmódban is megjelenhessen. Fontos, hogy a szülők jogaira, a nevelők tapasztalataira is odafigyeljünk. Fontos, hogy az évezredek óta fennálló hagyományos családmodell létjogosultságát a valós tudományos kutatások eredményeivel és erejével is bizonyítsuk.

A Családtudományi Szövetség küldetése a jó házasságok és a stabil családok kialakulásának és fennmaradásának elősegítése.

                                                           Családbarát üdvözlettel                                                                                                                                                                                                                                                               Csabai Tiborné                                                                                                                                                                                                                                           elnök

 

Hírlevelünkben a következő tematikus rovatok jelennek meg:

felkiáltójel | Magyar Tancmuveszeti Egyetem   AKTUÁLIS – hírek, események, rendezvények

Ptk.-módosítás - Változnak a zálogjog szabályai a ...   ÁLLÁSFOGLALÁS – nyilatkozatok

   KUTATÁS – kutatások, felmérések

   ELEMZÉS – szakmai írások, összefüggések

   SPIRITUALITÁS – teológiai gondolatok

   JÓ GYAKORLAT – szakmai szervezetek bemutatása

C:\Users\Matyóka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Mouse Click Free Vector Icon Collection Design2.jpg   MÉDIA-AJÁNLÓ – szakmai videók, cikkek

     


felkiáltójel | Magyar Tancmuveszeti EgyetemAKTUÁLIS

A közelmúltban nagy számban megrendezett élet- és családvédő konferenciák is bizonyítják: Magyarország kulturális téren is igyekszik kiérdemelni a családbarát ország címet.

1. Erőforrásaink az újrakezdésbencímmel rendezte XXIV. Országos Konferenciáját a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága (KOMT) szeptember 17-19-én Gyulán. A konferencia előadásait a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága weboldalán kísérheti figyelemmel.

 2. Az Élet Kultúrájáért – életvédő szakmai napot tartottak a Váci Egyházmegyében október 9-én. Az előadások megtekinthetők a Váci Egyházmegyei Katolikus Televízió youtube csatornáján

 3. A család az egyházban – címmel tartottak konferenciát a budapesti Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) október 21-én a Keresztény–Zsidó Tanács, a Budapesti Zsidó Hitközség és az OR-ZSE szervezésében. A konferenciáról bővebben a Magyar Kurír Katolikus Hírportálon olvashat.

4. “A tudomány álláspontja egyértelmű: nem létezik homoszexuális gén” (Dr. Paul Sullins) Immáron negyedik alkalommal Magyarországon rendezték meg az International Federation for Therapeutic and Counselling Choice (IFTCC) éves konferenciáját. A konferencia előadóival készült riportok megtekinthetők a Védett Társadalom Alapítvány youtube csatornáján.

5. Testünk a szeretet tanújacímmel rendez testteológiai konferenciát a Veszprémi Érseki Főiskola november 6-án. A konferencia teljes terjedelemben megtekinthető az Érsekség youtube csatornáján.

6. A cikluskövetésről mindenkinek – Termékenységtudatossággal kapcsolatos képzések, valamint azok hatásai a magyar társadalomracímmel tartottak sajtótájékoztatót november 12-én a Katolikus Szeretetszolgálat székházában. A Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében a Párbeszéd Házában november 13-án, szombaton szakmai konferencia keretében találkoztak a természetes gyermekáldás segítéséért elkötelezett orvosok, valamint a cikluskövetés módszereit oktató szakemberek. A konferenciáról későbbi számunkban még bővebben beszámolunk, a sajtótájékoztatóról készült összefoglalót a Magyar Kurír Katolikus Hírportálon olvashatják.

7. „Következő ezer év a gyermekekért”címmel tartottak konferenciát november 25-én az Alapjogokért Központ, a Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet szervezésében. A részletekről a Szent István Intézet honlapján tájékozódhat.


Ptk.-módosítás - Változnak a zálogjog szabályai a ...

ÁLLÁSFOGLALÁS

C:\Users\Matyóka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Nyilatkozat.jpg

A Nemzetközi Kereszténydemokrata Szövetség (CDI) Nyilatkozata

Az európaiak aránya folyamatosan csökken a világ népességéhez képest – áll a Nemzetközi Kereszténydemokrata Szövetség közgyűlésén elfogadott állásfoglalásban, melyet a Fidesz és a Szlovén Demokrata Párt javasolt. A dokumentum kiemeli a hagyományos családmodell fontosságát, és hangsúlyozza, hogy a demokratikus szempontokat minden uniós szakpolitikában érvényesíteni kell, ugyanakkor elismeri, hogy a családpolitika nemzeti hatáskörben kell maradjon. Október 29-én a Nemzetközi Kereszténydemokrata Szövetség közgyűlése a következő határozatot fogadta el: Olvasd tovább

 


 

 


 

ELEMZÉS

Fejben dől el – Amit a szexualitásról a kamasz gyerek szüleinek tudni érdemes

 

Divatos ma azt hangoztatni, hogy a legjobb, amit egy szülő tehet, ha szeretettel, de távolról figyeli kamasz gyermeke botladozásait a szexuális tapasztalatszerzés területén. Manapság a kortárscsoport hatását szokás hangsúlyozni, hogy a szülő, még ha akarna is, akkor sem tehetne semmit. Pedig, ha odafigyelnénk arra, amit maguk a kamaszok mondanak – ahogy ez egy amerikai kutatásból kiderül – akkor tudhatnánk, hogy a viselkedésükre és az értékítéletükre a legnagyobb befolyással továbbra is a szüleik vannak.

Krúdy Tamás írását itt olvashatják

 


letöltés

SPIRITUALITÁS

HÁZASSÁG és CSALÁD az ÉLET SZOLGÁLATÁBAN!

Az EMBERISÉG jövője a CSALÁDTÓL függ!!! (Szent II. János Pál pápa: Familiaris Consortio, no. 86. 1981.) A házastársi szeretetszövetségre épülő család az élet és szeretet bensőséges közössége (vö. Gaudium et Spes no. 48.), amely Ecclesia domestica, család egyház is. A CSALÁD személyek bensőséges szeretetének közössége, amely az életet élteti és nyitott új élet vállalására és nevelésére.

PRIBÉK László MSc, STL, STL, SF, PM, házasság- és családteológus cikkét itt tekinthetik meg.

 


JÓ GYAKORLAT

Szövetségünk nagy hangsúlyt fektet annak bemutatására, hogy a megfogalmazott értékeket hogyan lehet a gyakorlatban is átadni, elérhetővé tenni. Ezen rovatunkban időről-időre szeretnénk bevált és működő jó gyakorlatokat ismertetni.

Kik vagyunk?

Önkéntesek. Más-más végzettségünk és különböző életállapotunk miatt (egyedülálló, párkapcsolatban élő, jegyes, házas, papnövendék, pap, megszentelt életű) sokféle nézőpontból foglalkozunk a témával és keressük az igazságot.

Kiknek szól a TESTTEO’ hétvége?

A TESTTEO’ hétvége 18-35 éves fiataloknak szól, életállapottól teljesen függetlenül. Szeretettel várunk, akkor is,

  • ha még keresed a hivatásod, és még nem tudod, hogy a házasság szentsége vagy a papi, szerzetesi hivatás-e a te utad,
  • ha párkapcsolatban vagy,
  • ha még nem találtál párt,
  • ha jegyes vagy,
  • ha házas vagy!

Olvass tovább:  https://www.testteo.hu /


C:\Users\Matyóka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Mouse Click Free Vector Icon Collection Design2.jpgMÉDIA-AJÁNLÓ

1.) PETESEJT KIZSÁKMÁNYOLÁSElőzetes

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=GOzw2hmMHXg&t=14s” ]

A meddőségi ipar az Egyesült Államokban több milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát. Mi a fő árucikk? Emberi petesejtek. A világ minden táján fiatal nőket keresnek meg hirdetésekkel – egyetemi hirdetőtáblákon, a közösségi médiában, online hirdetésekben -, melyekben akár 100 000 dollárt is kínálnak “adományozott” petesejtjeikért, hogy “segítsenek valóra váltani valakinek az álmát”.

De ki ez a petesejtdonor? Igazságosan bánnak vele? Milyen rövid és hosszú távú kockázatokkal jár saját egészségére nézve?

A kérdésekre adott válaszok fel fogják kavarni Önt . . .

Az Eggsploitation című dokumentumfilm az amerikai Bioetikai és Kulturális Központ összefoglalója – a filmet hamarosan magyar nyelvű felirattal is elérhetővé tesszük.

A két szervezet együttműködésében már elérhető magyar felirattal a NEMI ÁTALAKULÁS: MI EZ A ROHANÁS A NEMVÁLTÁS MIATT? című dokumentumfilm. Ezt az előző hírlevelünkben vagy ITT megtekintheti. A téma több mint aktuális, a nemváltást vizsgálja meg szakemberek, szülők és a műtéten már átesettek szemszögéből.

 


2.) Egy ajánlatunk a májusi konferenciánk előadásaiból

SCHITTL ESZTER: A GYERMEKEK VÉDELME a gender ideológiától

A világ egyre több országában manipulálják és befolyásolják a gyermekeket a biológiával és az emberi természettel szöges ellentétben álló gender ideológiával a médián és az úgynevezett átfogó szexuális nevelési programokon keresztül, elhitetve velük többek között azt a biológiai képtelenséget, hogy az ember maga dönthet a neméről.

Az előadás teljes kivonata és a video megtekinthető egyszerű regisztráció után ezen a linken.

 


3.)  KÖNYVAJÁNLÓ

Muzslai Gábor és Etelka: Feketén – fehéren,

Gyermekünk szexuális nevelése, 2021

„Elengedhetetlenül fontosnak tartjuk ezt a témát, hiszen rengeteg információ vesz körül minket, amelyek gyakran hamis képet festenek le az egészséges intimitásról. Szinte kivétel nélkül mindenki szeretne jó szülő lenni, de a szexuális nevelés terén sok a bizonytalanság. Reméljük, hogy könyvünk segítséget fog adni mindazoknak, akik szeretnék, hogy gyermekeik a mai posztmodern társadalomban is egészséges értékeket képviselve, egészséges nemi identitással és orientációval nőjenek fel!

A most megjelenő könyvről és a szerzőkről ITT olvashat bővebben.  A könyv megrendelhető (dedikált példány is): 2egyenlo1@gmail.com

Süveges Gergő: Apakulcs – Hogyan kapcsolódjunk a gyermekünkhöz?

Az apák túlnyomó többsége szeretne jó apja lenni a gyermekének, ám a sok belső és külső elvárás, tévképzet, internetbölcsesség elbizonytalanítja még a legelszántabbakat is. Egyre többen teszik fel a kérdést: Van-e nyitja az apaságnak? Létezik-e apakulcs? Süveges Gergő Apakulcs című könyve abban segíti az olvasót, hogy a kulcsok egyre tudatosabb és gyakorlottabb használata révén meghitt, bizalmas és szeretetteljes, mindenki számára biztonságot adó kapcsolódás jöhessen létre apa és gyermeke között.

Bővebben ITT

Tóth János: Demográfiai tél

Bár fennmaradásunk kérdése a legfontosabb közügy, de az emberek többsége erről a problémáról még csak nem is hallott. Ennek az olvasmányos stílusban készült könyvnek az elsődleges célja, hogy a magyar demográfiai válságra felhívja a figyelmet, ami a válság megoldásának az előfeltétele. A könyvet elsősorban pedagógusoknak és a közügyek iránt érdeklődő olvasóknak ajánlja a szerző.

Bővebb információ a Híradó Oldalán

Megrendelhető ITT

Boldogabb családokért és ifjúságért II. kötet

Végül de nem utolsó sorban szeretettel ajánljuk második saját könyvünket:

Boldogabb családokért és ifjúságért II. Kötet” című,
Javaslatok a családi élet válsága és a demográfiai válság megoldásához” alcímű kötetünket.
Kérjük, hogy jelezzék vásárlási igényüket
az info@csaladtudomany.hu email címen.

 

 


Családtudományi Körkép
Megjelenik online
Feliratkozás: Kapcsolat oldalon
https://csaladtudomany.hu
info@csaladtudomany.hu