2022 augusztus

Családtudományi Körkép
a Családtudományi Szövetség Hírlevele

2022/6

C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordCSTSZ_Rollup_100x200cm_OK10241024_1.png

Nyár. Kert. Csönd. Dél.
Ég. Föld. Fák. Szél.
Méh döng. Gyík vár.
Pók ring. Légy száll.
Jó itt. Nincs más
csak a kis ház.
Kint csönd és fény.
Bent te meg én.
                                                Szabó Lőrinc: Nyár

 

Szeretettel továbbítjuk a Családtudományi Szövetség 2022. évi augusztusi hírlevelét.

Remélem minden olvasónk tudott a nyáron töltődni családja körében, tudott kicsit több időt és szeretetet adni párjának, gyermekeinek. Ebből a nyárból, ezen élményekből fogunk tudni töltekezni és erőt meríteni a téli sötétebb és nehezebb időszakokban. Fontos, hogy a család összetartó és támogató, és egy biztos szigete legyen az életünknek.

A Családtudományi Szövetség küldetése a jó házasságok és a stabil családok kialakulásának és fennmaradásának elősegítése.

Családbarát üdvözlettel
Csabai Tiborné
elnök

 felkiáltójel | Magyar Tancmuveszeti EgyetemAKTUÁLIS

1.)  Bálványosi Nyári Szabadegyetem

Kedves Olvasónk! A nyár egyik jelentős társadalmi eseménye a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök felhívta a résztvevők figyelmét, hogy hazánk öt nagy kihívás előtt áll. Ebből kettő is a Családtudományi Szövetség fontos témaköréhez tartozik, mégpedig a demográfiai válság és a gender ideológia kérdésköre.
Részlet a beszédből:
„Az első és legfontosabb kihívás, kedves Barátaim, továbbra is a népesedés, a demográfia. Az igazság az, hogy továbbra is jóval több a temetés, mint a keresztelő. S ha tetszik ez nekünk, ha nem, a világ népeit két csoportba lehet sorolni. Vannak azok, akik képesek saját maguk biológiai fenntartására. Mi a másik a csoportba tartozunk, azok közé, akik erre nem képesek, és a helyzetünk javult, de fordulat nincs, márpedig mindennek ez az alfája és az ómegája. Ha itt nem lesz fordulat, előbb-utóbb ellakják tőlünk Magyarországot, ellakják tőlünk a Kárpát-medencét.”
„Demográfia, migráció, és a következő réteg a gender, amit mi gyermekvédelmi törvénynek hívunk.”
„Arra kérem tehát Önöket, hogy ne tévesszük, el, ne engedjük magunkat megtéveszteni, háború van, energiaválság, gazdasági válság meg háborús infláció, és mindez paravánt húz a szemünk elé, paravánt húz közénk és a gender, illetve a migráció kérdése közé. De valójában ezeken a kérdéseken fordul meg a jövő. Ez a nagy történelmi csata, amit vívunk: demográfia, migráció, gender.”

Orbán Viktor miniszterelnök teljes terjedelmű beszédét ITT olvashatják:
A Szabadegyetemről bővebben ITT olvashatnak:

2.) A Családtudományi Szövetség őszi programjai

Szeretnénk tájékoztatni a tisztelt Olvasót a Családtudományi Szövetség őszi terveiről. Fontosnak tartjuk, hogy az értékek, amelyeket 24 tagszervezetünkkel együtt képviselünk, minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak. Fontos, hogy tudjunk egymás munkájáról, segítsük és támogassuk egymást. Fontos, hogy szakmailag fejlődjünk, és a hiteles, valós tudományos eredményeket megosszuk és terjesszük köreinkben. Fontos, hogy megismerjük egymást! Ezért minden hónapban szakmai fórumot tartunk, a következő séma szerint:

– három szakmai előadás, egyenként körülbelül húsz-huszonöt percben,

– az egyes előadásokat követően lehetőség lesz kérdezni az előadóktól, vagy a témakörrel kapcsolatosan megosztani véleményüket, ismeretüket,

– alkalmanként 2-3 tagszervezetünk fog bemutatkozni, akikkel szintén tudunk ezt követően kötetlenül is beszélgetni,

– aktuális témakörök

Az első szakmai fórum szeptember 8-án csütörtökön lesz 17:00 órai kezdettel, a Pannon Kincstár termében (1057 Budapest V. kerület, Váci utca 47.).

Az összejövetelről és a részletes programról külön meghívót küldünk mindazoknak, akik feliratkoztak hírlevelünkre.

Előreláthatóan novemberben szeretnénk megrendezni a II. Párkapcsolati Kultúra és Demográfia című konferenciánkat. Az egy naposra tervezett konferencián neves külföldi és magyar családügyi szakértők fognak előadni.

3.) Tagfelvétel

Szövetségünk továbbra is várja tagjai közé a felelős párkapcsolatokért, a stabil családokért és az egészséges gyermekekért tenni akaró szervezeteket, alapítványokat, jogi személyeket. Célunk ernyőszervezet keretében összefogni azokat a tudományos, illetve jó gyakorlattal rendelkező szervezeteket, amelyek elhivatottságot éreznek a fiatalok családi életre való felkészítése, a családok szellemi megsegítése és felemelkedése, a gyermeknevelés, vagy akár az elváltak lelki támogatása terén.

Fontosnak tartjuk, hogy ezen szervezetek tudjanak egymásról, hogy közös összefogással erőteljesebben tudjuk képviselni a hagyományos családmodell értékeit. Szeretnénk összegyűjteni és népszerűsíteni a már bevált jó gyakorlatokat, hogy azok könnyen elérhetők legyenek és eljussanak az adott területen dolgozó szakemberekhez, nevelőkhöz, szülőkhöz.

Várjuk tagjaink sorába!

Csatlakozás szervezetként

Magánszemélyek részére a tagsághoz egyik tagszervezetünket, az Európai Családtudományi Társaságot ajánljuk. Jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet.


ELEMZÉS – Tanulmányok, összefüggések

 

1.) Hogyan lendüljünk át a nyaralás utáni depresszión?

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a vakációról hazatérve úrrá lett rajtunk a rosszkedv. Néhány trükkel megkönnyíthetjük a visszarázódást a hétköznapokba. Bizony nem könnyű felvenni a fonalat és visszaterelni az életünket a régi kerékvágásba egy-két hét távollét után. Nem csoda, ha a hazaérkezést követőn előjönnek a nyaralás utáni depresszió (angolul: post vacation blues) jellemző velejárói: szomorúság, lehangoltság, nyugtalanság, üresség érzése, motiváció hiánya, fáradtság, szorongás, alvászavarok. Előfordulhat, hogy már a vakáció utolsó napjaiban elkezdjük érezni valamelyik tünetet, ráadásul a kedvetlenség és a mélabú felerősödhet, ha belegondolunk, hogy hazatérve mennyi tennivaló vár majd minket. Jó esetben a tünetek pár napon belül elmúlnak, főleg, ha teszünk azért, hogy a visszarázódás a hétköznapi életünkbe a lehető legkönnyebb legyen. Íme néhány tipp a sikeres „visszataláláshoz”!

Szűcs Anikó cikkét a csaladbarat.hu oldalon ITT olvashatják el.

2.) A HÁZASSÁG SZAKÍTÓPRÓBÁI

Pálhegyi Ferenc 2014-ben az Európai Családtudományi Szemlében publikált tanulmányát ajánljuk:

„Hazánkban évente kb. 45 ezer házasságot kötnek, fele annyit, mint az 1980-as években. Évente kb. 25 ezer válás történik. Ez több mint a házasságkötések fele. Az 1980-as években 346 válás jutott ezer házasságra, a 2000-es években 562. Ezek a KSH „száraz” adatai. De nem készül statisztika azokról a házasságokról, amelyekben a párok együtt maradnak ugyan, de szerelmük régen kihűlt, kapcsolatuk inkább gazdasági közösség, nem beteljesülést nyújtó szeretet-kapcsolat. Eltűrik egymást „a gyerekek miatt”, vagy más okból. Talán a házasság ma már elavult intézménynek számít? De hiszen a Teremtő Isten „ötlete” volt, Ő pedig nem változik. A válságok korát éljük. Miért került válságba a házasság? Miért van napjainkban minden házasság, sőt szinte minden emberi kapcsolat – még az elkötelezett barátság is – szakítópróbának alávetve? Vagy nem is a házasság van válságban, hanem az ember?

A felvetett kérdésekre adott választ a tanulmányban olvashatjuk,  ezen az oldalon.

 


JÓ GYAKORLAT

Szövetségünk nagy hangsúlyt fektet annak bemutatására, hogy a megfogalmazott értékeket hogyan lehet a gyakorlatban is átadni, elérhetővé tenni. Ezen rovatunkban időről-időre szeretnénk bevált és működő jó gyakorlatokat ismertetni.

TeenSTAR

A TeenSTAR egy nemzetközi, 36 országban működő személyiségfejlesztő, szexuálpedagógiai program fiataloknak. Célja, hogy a serdülők szexuális fejlődésüket egész személyiségükbe beépíthessék, hogy felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhassanak. Kidolgozása során figyelembe vették mind a biológiai, mind a fejlődéspszichológiai, mind a kötődéselméleti szempontokat is. A program foglalkozik a személyiséget és a szexualitást alakító tényezőkkel.

A TeenSTAR filozófiája hangsúlyozza az Élet és az Ember értékességét. Mindannyian egyediek, megismételhetetlenek és értékesek vagyunk.

  • Tisztelnünk kell minden embert a maga egyediségében, testi és lelki valójában.
  • A nő és a férfi különbözik és egyenértékű.
  • A TeenSTAR program neveltetéstől, kultúrától és vallástól független.
  • A fiatalok saját személyiségének természetes módon, a maga ütemében való kibontakozását segíti.
  • A szexualitást komplex egészként kezeli, mely része a személyiségnek, neveltetésnek, és amely a felelős, elkötelezett párkapcsolat része.
  • Időt és lehetőséget kíván adni a fiataloknak személyiségfejlődésük, jövőjük és céljaik átgondolására.

A TeenSTAR –ról bővebben tájékozódhat: ITT

 


C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordMouse Click Free Vector Icon Collection Design2.jpgMÉDIA-AJÁNLÓ

1.) Nem visszaváltoztatási naplók: Mentsük meg lányainkat!

A The Detransition Diaries című dokumentumfilm három fiatal nő történetét meséli el, akik úgy érezték, hogy traumájukat és diszfóriájukat orvosolni lehet azzal, ha megpróbálnak orvosilag nemet változtatni, és férfivá válni.

Orvosok, terapeuták, tanácsadók, sőt még az iskolai tisztviselők is azt igazolták, hogy ők valóban ‘transzok’, de miután elindultak ezen a reményt ígérő úton, mindannyian rájöttek, hogy szörnyű döntést hoztak.

A filmben megismerheted Helenát, Catet és Grace-t, akik mindannyian más-más háttérrel érkeztek, de hasonló küzdelmeik voltak. Mivel nem akartak nőként élni ebben a világban, mindannyian tesztoszteron szedésével kezdték meg az orvosi nemváltoztatást, egyikük pedig egészen odáig ment, hogy dupla masztektómiát [mell eltávolítást] végeztetett.  Mindegyikük megváltoztatta a nevét, a haját, a személyes névmását, azt gondolván, hogy ez majd segít, és megszabadítja a szorongástól és az öngyilkossági gondolatoktól.  Semmi sem állhatott volna távolabb az igazságtól.

Ez a film arra a növekvő számú fiatal lányra és nőre összpontosít, akik úgy döntenek, hogy nemet változtatnak. A statisztikák azt mutatják, hogy 2016 és 2017 között az Egyesült Államokban megnégyszereződött a nemváltó műtétek aránya a nők és lányok körében, és ez tovább emelkedik. Ez részben ennek az új társadalmi fertőzés realitásának köszönhető.

A filmet ősszel mutatják be az Egyesült Államokban, az előzetes film a CSTSZ-nek köszönhetően magyar felirattal már megtekinthető.

Megnézem

 

 KÖNYVAJÁNLÓ

 

 

1.) Változzunk együtt!

Dr. Gary Chapman, a kapcsolatok ismert szakértője egyszerű, hatásos megközelítést javasol a párkapcsolatban élők közös változására. A három lépésből álló program konfliktus, küzdelem és manipuláció nélkül teremt lehetőséget arra, hogy a pár együtt-fejlődése a kölcsönös szeretet és tisztelet jegyében történjen.

Megvásárolható ITT

 

 

 

2.) Muzslai Gábor és Etelka: Feketén – fehéren, Gyermekünk szexuális nevelése, 2021

„Elengedhetetlenül fontosnak tartjuk ezt a témát, hiszen rengeteg információ vesz körül minket, amelyek gyakran hamis képet festenek le az egészséges intimitásról. Szinte kivétel nélkül mindenki szeretne jó szülő lenni, de a szexuális nevelés terén sok a bizonytalanság. Reméljük, hogy könyvünk segítséget fog adni mindazoknak, akik szeretnék, hogy gyermekeik a mai posztmodern társadalomban is egészséges értékeket képviselve, egészséges nemi identitással és orientációval nőjenek fel!

A nemrégiben megjelent könyvről és a szerzőkről ITT olvashat bővebben.  A könyv megrendelhető (dedikált példány is): 2egyenlo1@gmail.com

 

3.) Boldogabb családokért és ifjúságért II. kötet

Végül de nem utolsó sorban szeretettel ajánljuk második saját könyvünket:

a “Boldogabb családokért és ifjúságért II. Kötet” című, “Javaslatok a családi élet válsága és a demográfiai válság megoldásához” alcímű kötetünket.

Bővebben ITT 

Kérjük, hogy jelezzék vásárlási igényüket az info@csaladtudomany.hu email címen.


 

Családtudományi Körkép
Megjelenik online
Feliratkozás: Kapcsolat oldalon
https://csaladtudomany.hu
info@csaladtudomany.hu