2022 június

Családtudományi Körkép
a Családtudományi Szövetség Hírlevele

2022/4

C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordCSTSZ_Rollup_100x200cm_OK10241024_1.png

Édesapám, édesapám,
Az Isten megáldjon!
A nyomodban mindig öröm,
Mindig mosoly járjon.
Benedek Elek

 

Szeretettel továbbítjuk a Családtudományi Szövetség 2022. évi júniusi hírlevelét.

Kívánunk minden édesapának és nagyapának áldott, boldog Apák napját! Mai társadalmunkban óriási „hiánycikk” az édesapa és a nagypapa! Nagyon meg kell becsülnünk és szeretnünk kell őket! Ugyanakkor gondoljunk arra mekkora a felelősség rajtunk a tekintetben, hogy gyermekeink a jövő jó apáivá váljanak, akik időben képesek elköteleződni, képesek áldozatot hozni, és akik a maguk önön érdekük elé helyezik a családjuk, gyermekeik – nem csak anyagi-, hanem lelki egészségének érdekét is.

A Családtudományi Szövetség küldetése a jó házasságok és a stabil családok kialakulásának és fennmaradásának elősegítése.

Családbarát üdvözlettel
Csabai Tiborné
elnök

 



felkiáltójel | Magyar Tancmuveszeti EgyetemAKTUÁLIS

Szeretnénk tájékoztatást adni a Családtudományi Szövetség múlt évi szakmai tevékenységéről, munkájáról. Összesen öt konferenciát tartottunk, több tanulmányt publikáltunk, nyilatkozatot adtunk közre, elindítottuk hírlevelünket, fontos filmeket feliratoztunk és tettük elérhetővé a magyarországi nagyközönség számára, támogattuk Nagy Péter:  Keresztény Életstratégia Program, családi életre felkészítő könyvének kiadását, megjelentettük az Európai Családtudományi Szemle újabb számait, kutatásba kezdtünk. A részletes szakmai tevékenységünket  ITT tekintheti meg. Ezúton is nagyon hálásan köszönjük adományaikat, mivel tevékenységünk nagy részét jó szándékú emberek önkéntes munkájával valósítjuk meg.

Szövetségünk továbbra is várja tagjai közé a felelős párkapcsolatokért, a stabil családokért és az egészséges gyermekekért tenni akaró szervezeteket, alapítványokat, jogi személyeket. Célunk ernyőszervezet keretében összefogni azokat a tudományos, illetve jó gyakorlattal rendelkező szervezeteket, amelyek elhivatottságot éreznek a fiatalok családi életre való felkészítése, a családok szellemi megsegítése és felemelkedése, a gyermeknevelés, vagy akár az elváltak lelki támogatása terén.

Fontosnak tartjuk, hogy ezen szervezetek tudjanak egymásról, hogy közös összefogással erőteljesebben tudjuk képviselni a hagyományos családmodell értékeit. Szeretnénk összegyűjteni és népszerűsíteni a már bevált jó gyakorlatokat, hogy azok könnyen elérhetők legyenek és eljussanak az adott területen dolgozó szakemberekhez, nevelőkhöz, szülőkhöz.

Várjuk tagjaink sorába!

Csatlakozás szervezetként

Magánszemélyek részére a tagsághoz egyik tagszervezetünket, az Európai Családtudományi Társaságot ajánljuk. Jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet.


ELEMZÉS – Tanulmányok, összefüggések

 

1.) Amit a tudomány valójában mond a homoszexualitásról

Bár végül már senki nem emlékezett rá, hogyan is alakult így, az elképzelhetetlen – fokozatosan – előbb elnézhetővé vált, aztán elfogadhatóvá, aztán törvényessé, végül helyeseltté.” /Joni Eareckson Tada/

A homoszexualitás nem genetikusan determinált, hanem leginkább pszichés tényezők alakítják ki, bár nem kizárt biológiai tényezők indirekt jelenléte sem.

Az amerikai pszichiátereknek a döntése arról, hogy „nem betegség”, az politikai terrorakciók hatására történt, nem pedig tudományos kutatási eredmények alapján. Vagyis nem volt ilyen tudományos döntés, ezért a tudomány szerint továbbra is betegség.

A homoszexuális párkapcsolat szükségszerűen biológiailag terméketlen, és valószínűleg jórészt ezért is a homoszexuálisok között gyakori a partnerváltogatás és a párkapcsolatok fölbomlása. Az ilyen életmód testileg is és mentálisan is súlyos károkat okozhat.

Ha egy homoszexuális azt hiszi, hogy ő erre a beállítottságra „determinálva van”, és „ő ilyen és nem is tud más lenni”, akkor benne ragad ennek a káros beállítódásnak és veszélyes életmódnak a csapdájában. Ezért fontos számára, hogy tudja az igazat: ez torz és veszélyes beállítódás, és nincs erre determinálva. Jó eséllyel van kiút.

A homoszexuálisok egy jelentős része spontán heteroszexuálissá válik életútja folyamán. Egyesek közülük könnyen, mások egyéni erőfeszítéssel, vagy külső segítőt – például terapeutát – is igénybe véve. Igaz, hogy amint az alkoholisták és a drogosok terápiája is csak az esetek egy részében teljesen sikeres, úgy a homoszexuálisok esetében is. Nagyjából egyharmad az, aki teljesen meggyógyul itt is, ott is. És amint egy gyógyult alkoholista is érezhet késztetést időnként a lerészegedésre a továbbiakban is, úgy egy gyógyult volt homoszexuális is arra, hogy visszatérjen ehhez az életmódhoz. De itt is, ott is általában képesek megállni a lábukon és normális életet élni. Érdemes a gyógyulásra, a tévedés csapdájából kitörésre törekedni – mert benne maradni nagyon nem érdemes.

Dr. Tárkányi Ákos tanulmányát ITT olvashatják.

2.) A fiatalok tudatosan szeretnének elég jó apák lenni

Június harmadik hétvégéjén van apák napja, amely egyre elterjedtebbé válik Magyarországon is, kiváló alkalmat adva arra, hogy fókuszba kerüljenek családunk férfitagjai is. Annál is inkább, mivel sajnos ma hazánkban minden tizedik gyermek apa nélkül nő fel, pedig a válások – és ezzel együtt az apátlanság – egy jelentős része megelőzhető lenne. Léder László pszichológussal, az Apa Akadémia alapítójával és a Csendes Apa-forradalom szerzőjével arról beszélgettünk, mit tehetnek az apák, hogy újra egyensúlyba kerülhessenek önmagukkal és ezzel együtt családjuk aktív részeseivé válhassanak.

A cikket ezen az oldalon olvashatják el.


JÓ GYAKORLAT

Szövetségünk nagy hangsúlyt fektet annak bemutatására, hogy a megfogalmazott értékeket hogyan lehet a gyakorlatban is átadni, elérhetővé tenni. Ezen rovatunkban időről-időre szeretnénk bevált és működő jó gyakorlatokat ismertetni.

Párkapcsolati Műhely, avagy Párkapcsolat Felsőfokon

címmel tart nagy sikerrel több részes, egymásra épülő előadásokat fiataloknak, pároknak, házaspároknak Nagy Péter, a CSTSZ alelnöke.

„Nem azért vitatkoznak a párok, mert egymással van problémájuk” – a Párkapcsolati Műhely több mint hét éve működik töretlen sikerrel. Négy gyerek szülei és hat unoka nagyszülei. A fiatal házasok, akik elbizonytalanodnak, Pécsen legtöbbször őket keresik elsőként. De hogy lettek a kapcsolatok szakértői? Mi a történetük, és mit gondolnak a konfliktusokról? Erről adott interjút még 2020 februárjában Nagy Péter és felesége Judit.

Az interjú elolvasható ITT


C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordMouse Click Free Vector Icon Collection Design2.jpgMÉDIA-AJÁNLÓ

1.) Az Isten, az egyház, a szerelem és én


Hodász András katolikus lelkipásztor rövid 13 perces előadását ajánljuk figyelmükbe, nyári táborokhoz is tökéletes!

A Ciszterencián készült felvétel (2016) megtekinthető ITT.

 

2.) ROE kontra WADE – teljes film magyar felirattal

Továbbra is ajánljuk a márciusban magyar felirattal is megjelent filmet. A film Bernard N. Nathanson orvos pálfordulásának valós történetét eleveníti fel: aki egy fordulatokban bővelkedő életút során lett a fogantatástól kezdődő élet egyik legnagyobb tisztelője, pedig korábban az abortuszok legalizálásáért küzdő szervezet társalapítója és élharcosa volt.
Nathanson sikeres nőgyógyászként, 70.000 abortusszal a háta mögött meg volt győződve arról, hogy a művi vetélés lehetővé tétele társadalmi érdek, ezért minden eszközzel küzdött, hogy sikerre vigye a vállalkozást: a műtéteknél a leghatékonyabb eszközöket használta az általa vezetett kórházban és a médiában is minden cselt bevetett társaival a legalizáláshoz.

Szerzői jogi korlátozások miatt az előzetest és a filmet is kizárólag magyarországi felhasználók tudják megtekinteni a CSTSZ honlapján, a film részletes ismertetője is itt található.

A környező és más országokban élő magyarokat kérjük, hogy javasolják a helyi életvédő szervezeteknek a film további nyelveken történő feliratának elkészítését.  A Családtudományi Szövetség szívesen segít a film készítőivel történő kapcsolatfelvételben. Érdeklődésüket kérjük, hogy jelezzék (angol nyelven) az info@csaladtudomany.hu központi email címen.

A film megtekinthető ITT

3.) 12 éves, gender kreatív és LMBTQ aktivista (magyar felirattal)

Itt nem egyszerűen egy fiatal generáció hóbortjáról van szó, hanem arról, hogy „felnőttek” által irányított propaganda-gépezet áll mögötte.

Nem lenne meglepő az sem, ha a szülők megélhetését is részben biztosítaná ez a média megjelenés.

Egy ilyen LMBTQ lobbi témához nem sajnálják a pénzt, a profi technikát és rendezőt sem.

Ne legyen illúziónk, honnan támad a sátán – onnan, ahol a legjobban fáj, a gyerekeink felől.

A rövid video megtekinthető ITT.

4. ) Európai Családtudományi Szemle (ECSSZ)

Időszakosan megjelenő elektronikus folyóirat

Európai Családtudományi Szemle a Családtudományi Szövetség és az Európai Családtudományi Társaság által működtetett, és neves szakemberek által írt, szerkesztett internetes folyóirat. Tanulmányaikat itt egységes szerkezetbe foglalva olvashatják. A folyóiratnak 2014-ben és 2015-ben megjelent már egy-egy száma magyarul, 2019-től megújult formában, immár magyarul és bizonyos mértékben angolul is olvasható.

A weboldal a főmenüből vagy ITT érhető el.

KÖNYVAJÁNLÓ


1.) „A Jó Család Főbb Jellemzői”
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség Vezetők Lapjának 87. számában 1997-ben jelent meg ez a kis „tanulmány” a jó család főbb jellemzőiről. Érdemes végigolvasni és el-elgondolkodni rajta. Az eredeti cikk, Lehoczky Donát írása a „Távlatok” folyóiratban jelent meg.

Részlet: „Manapság nemcsak Amerikában, hanem világszerte divatos az un. “fast folk family”, a mindig siető család….Sokan úgy gondolják, hogy ez a hajszolt iram a siker és érvényesülés egyetlen módja. Pedig ha nincs a családnak együtt eltöltött ideje, szükségképp arra sincs mód, hogy a jó család többi jellemvonását elsajátítsák, gyakorolják. Az időhiány tehát az egészséges család kialakulásának legnagyobb ellensége és akadálya. A jó család nem a mindig szaladó család, hanem a minél több időt együtt töltő család.

Kalkuttai Teréz anya mondta egyszer: “Azért felfordult ma a világ, és azért van olyan sok szenvedés, mert olyan kevés a szeretet az otthonokban és a családi életben. Nincs időnk gyermekeink számára, nincs időnk egymás számára, nincs időnk, hogy élvezzük egymást:”

A cikket ITT olvashatják.

Ehhez kapcsolódik és ajánljuk Gary Chapman könyvét a jól működő CSALÁD 5 jellemzője címmel, amelyet megvásárolhatnak ha IDE kattintanak.

2.) Muzslai Gábor és Etelka: Feketén – fehéren, Gyermekünk szexuális nevelése, 2021

„Elengedhetetlenül fontosnak tartjuk ezt a témát, hiszen rengeteg információ vesz körül minket, amelyek gyakran hamis képet festenek le az egészséges intimitásról. Szinte kivétel nélkül mindenki szeretne jó szülő lenni, de a szexuális nevelés terén sok a bizonytalanság. Reméljük, hogy könyvünk segítséget fog adni mindazoknak, akik szeretnék, hogy gyermekeik a mai posztmodern társadalomban is egészséges értékeket képviselve, egészséges nemi identitással és orientációval nőjenek fel!

A nemrégiben megjelent könyvről és a szerzőkről ITT olvashat bővebben.  A könyv megrendelhető (dedikált példány is): 2egyenlo1@gmail.com

 

3.) Boldogabb családokért és ifjúságért II. kötet

Végül de nem utolsó sorban szeretettel ajánljuk második saját könyvünket:

a “Boldogabb családokért és ifjúságért II. Kötet” című, “Javaslatok a családi élet válsága és a demográfiai válság megoldásához” alcímű kötetünket.

Bővebben ITT 

Kérjük, hogy jelezzék vásárlási igényüket az info@csaladtudomany.hu email címen.


 

Családtudományi Körkép
Megjelenik online
Feliratkozás: Kapcsolat oldalon
https://csaladtudomany.hu
info@csaladtudomany.hu