2022 október

Családtudományi Körkép
a Családtudományi Szövetség Hírlevele

2022/7

C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordCSTSZ_Rollup_100x200cm_OK10241024_1.png

Esteledik, álomba süppednek a vágyak,

Elfáradt emlékek a párnák között járnak,
Lehajtanák ők is fejük, ám de nem lehet!
Ki őrizné akkor az álmodó lelkeket?

Ki festené lélekvásznára a holnapot,
Ékes lenge betűvel régen volt tegnapot,
Idézné ifjúság üde, gyémántos tüzét,
Terítené csillagfénnyel álmai füvét.

Arcán ki simítaná a barázdát lágyra,
Hintene ezüstszínű rozsdát a hajára,
Édes reményét ki suttogná el a napnak,
Ha a lázadó álmok nyugalmat nem kapnak.

Lágyan kezükbe veszik a kérges kezeket,
Tavaszfolyón letisztult hűvös emlékeket,
Ringatják-ringatják vénülő idő árján,
Esedeznek, az ősznek-egy percet csak – várjál!

Szalayné Komlós Gizella: Őszidő
 Forrás: www.poet.hu

 

Szeretettel továbbítjuk a Családtudományi Szövetség 2022. évi októberi hírlevelét.

Szeretettel köszöntjük szép korú olvasóinkat és minden kedves nagyszülőt az idősek világnapja alkalmából! Jó egészséget, sok erőt és örömet, fiatalos lelkületet kívánunk! A mai világban ritkaságnak számít már a többgenerációs nagycsalád. A másfél, kétszobás panelházak nem teszik lehetővé azt, hogy három generáció együtt élhessen. Több generáció együttélése tanít jobban elfogadni egymást, tanít alkalmazkodni, tiszteletben tartani egymás korát, nézeteit, de nagyobb biztonságot is adhat, ha békés, szeretetteljes környezetben segíthetik a nagyszülők az unokákat, és később a nagyszülőkről is tud a család külön utazási időráfordítás nélkül gondoskodni.

A Családtudományi Szövetség küldetése a jó házasságok és a stabil családok kialakulásának és fennmaradásának elősegítése.

Családbarát üdvözlettel:
Csabai Tiborné
elnök


felkiáltójel | Magyar Tancmuveszeti EgyetemAKTUÁLIS

1.)  Családtudományi Esték

A második őszi szakmai fórumunkat október 6-án tartottuk. Ezúton is köszönjük előadóinknak a magas tudományos színvonalat és az értékes előadásokat! Első előadónk Puskás Balázs a Szentistván Intézet vezető kutatója volt, előadását ITT tekinthetik meg. A többi előadást is, hamarosan közre adjuk, kérjük ezúton is türelmüket.

 

 

 


2.a) II. Párkapcsolati Kultúra és Demográfia Konferencia

Hirdetjük, hogy 2022. november 25-én pénteken a Lónyay-Hatvany-villában rendezzük meg  a Batthyányi Lajos Alapítvánnyal, a Professzorok Batthyányi Körével és az Európai Családtudományi Társasággal karöltve a  II. Párkapcsolati Kultúra és Demográfia című konferenciánkat.

A konferencián neves külföldi és magyar családügyi szakértők fognak előadni. 

A konferencia meghívóját és programtervezetét november elején tesszük közre.

A megjelenés regisztrációhoz kötött és korlátozott létszámban lesz lehetséges.

2.b) Fontos információ
A konferencia egyik kiemelt előadója lesz Dr. Jennifer Roback Morse, a Ruth Intézet alapítója (USA).

A Ruth Intézet egy globális vallásközi koalíció, amely a keresztényeket felkészíti a család védelmére és a szeretet civilizációjának építésére.
A világhírű író, előadó és akadémikus, Dr. Jennifer Roback Morse által alapított intézet több évtizedes kutatással támogatja a válás, a promiszkuitás és a családok széthullásának más formái által károsított egyéneket és családokat.
A Ruth Intézet álma, hogy minden gyermeket szerető otthon, saját egymással összeházasodott édesanya és édesapa fogadjon be az életbe.

Hisznek abban, hogy:

      •  Minden embernek joga van megismerni kulturális örökségét és genetikai identitását.
      •  Minden gyermeknek joga van a természetes anyjával és apjával való kapcsolatra, kivéve egy elkerülhetetlen tragédia esetén.
      • Elutasítják azt az elképzelést, hogy a gyermek egy megoldandó probléma, ha nem akarunk gyermeket, és egy megvásárolható tárgy, ha akarunk egyet.

Fenntartják a házasságról, a családról és az emberi szexualitásról szóló ősi keresztény tanításokat. Ezeket a tanításokat ma sokan kizárólag “katolikusnak” tekintik. Valójában azonban a judaizmus és a legtöbb keresztény csoport történelmileg sok mindent ugyanígy tanított.

Dr Morse -főleg angolul tudó olvasóinknak- felajánlja az intézet hírlevelére történő feliratkozást, illetve új csatornájukra a Locals platformon. Ez egy új közösségi média platform, amely a YouTube alternatívája. Mindenki hozzászokott a YouTube-hoz. Ha a magyarok egy népes csoportja feliratkozna erre a csatornára, az igazi lökést adna munkájuknak! A YouTube már cenzúrázta néhány életpárti videójukat. Attól tartanak, hogy csak idő kérdése, mikor kapcsolják le őket teljesen.


3. „Idősek a családban” címmel tartott műhelykonferenciát az Idősek Világnapja alkalmából a Kopp Mária Intézet (KINCS).
Az idős ember a családban nem teher, hanem a tapasztalatnak és a támasznak egy olyan jelenléte, amelyre a 21. században nagyon nagy szükség van – jelentette ki Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Pári András, a KINCS kutatási vezetője az Idősek a családban című, az intézet által végzett kutatást ismertetve azt hangsúlyozta: felmérésük szerint az idősek és a fiatalok kölcsönösen támogatják egymást, 10-ből 9 válaszadó kifejezetten jónak tartja a nagyszülők és az unokák kapcsolatát, továbbá a megkérdezettek 98 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az unoka a nagyszülő számára örömforrást jelent. Az eseményen bemutatták a KINCS kiadásában megjelent Geriátriai readaptáció – Idősgyógyászati és Ápolástudományi Szakkönyvet, valamint az intézet legújabb kutatásának eredményeit is. A könyvről bővebben a könyvajánló rovatunkban olvashat.

A műhelykonferenciáról ITT tájékozódhat


4.) IFTCC konferencia

A hazánkban többedik alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi konferencián neves külföldi szakemberek, pszichológusok, családterapeuták számoltak be legfrissebb kutatási eredményeikről és szakmai tapasztalataikról.

Azon nemi identitásukban és szexuális vágyaikban bizonytalanságot vagy kényszerességet tapasztaló emberek részére, akik meg szeretnék érteni maguk által is nem kívánatosnak tartott érzelmek esetleges gyökereit. Az ő számukra már többféle kidolgozott és jó hatásfokkal működő terápia áll rendelkezésre.

Ezen terápiák érdekessége és hatása sokszor abban a titokban rejlik, hogy elsősorban NEM a szexuális, nemi irányultságot veszik „górcső” alá és nem erre vonatkozó „kezelések”-et alkalmaznak. Jellemző módon ezeknél a klienseknél a szexuális beállítottság, érzések, félelmek, testi diszfóriák vagy a biológiai nemmel szembeni diszkomfort más a pszichében, akár még az anyaméhben megélt zavarokra, fájdalmakra, sebzettségre vezethetőek vissza.

Amennyiben meglelik a sebzettséget és ez a seb gyógyul, begyógyul, sokaknál spontán csökken, vagy akár megszűnik a nem kívánt szexuális késztetés is. Egyszerűbben fogalmazva, ha begyógyul egy vérző seb automatikusan megszűnik a fájdalom is, mint tünet.

Sokan beszámoltak a hit fontosságáról is, amikor az egyén átéli a Transzcendens feltétel nélküli ingyenes szeretet és elfogadás felszabadító örömét, az óriási léptekkel képes változtatni a személyiségen és ezzel együtt a személy szexuálitásán is. Volt családterapeuta, aki például nem kizárólag csak az érintett nemi diszfóriás személyre, akár kiskorúra irányítja figyelmét, hanem az egész családot (szülőket, testvéreket) bevonja úgy, hogy semmiféle szexuális, vagy nemi irányultság, ilyesfajta kérdés, szokás fel sem merül. Kizárólag a családtagok egymáshoz fűződő kapcsolatát javítja, gyógyítja, a kiengesztelődést eszközli ki, és sok esetben ezáltal „feloldódik” az érintett személynél szexuális identitásbel feszültség is.

Sajnos az ilyen kizárólagosan tudományos alapon működő terápiákat külföldön az LMBTQ lobby próbálja ellehetetleníteni, a szakembereket lejáratni, mindenféle kitalált rémtörténetekkel riogatva, és sokszor meghamisított „kutatási eredményekre” (pl. börtönlakók közötti felmérésre) hivatkozva.

Szövetségünk kiáll  a terápiaszabadságért, és azért, hogy minden személy saját jogon dönthessen a terápiatípus megválasztásában.

Az IFTCC terápiaszabadság mellett tett nemzetközi közleménye magyar nyelven ITT érhető el.


ELEMZÉS – Tanulmányok, összefüggések

 

1.) „Az együttélés – előkészület a válásra”

A Magyar Kurír 2008. augusztus 5-i számában ismerteti A. Patrick Schneider eredetileg a New Oxford Review-ban megjelent tanulmánya eredményeit. A kutató az együttéléseket vizsgálta az Egyesült Államokban, s végül ilyen összegző megállapításokat tett:
– Bizonytalanok a kapcsolatok. A házaság nélküli együtt élő párok hatoda mindössze 3 évig marad együtt; az élettársi kapcsolatoknak csupán tizede tart 5 évnél tovább.
– Nagyobb a válás kockázata. Közel kétszeres valószínűséggel válnak el azok, akik házasságuk előtt együtt éltek (39%), mint akik nem éltek együtt (21%).
– A nők többet szenvednek. Az élettársi kapcsolatban élő nőkre sokszor ugyanakkora felelősség nehezedik, mintha házasságban élnének (elsősorban a gyermeknevelés feladata), ám a szükséges jogi védelem nélkül – miközben a kapcsolatban ők teremtik elő a jövedelem 70%-át.
Az amerikai kutató szavaival összefoglalásul elmondható, hogy az együttélés a férfinak rossz, a nőnek rosszabb, a gyermek számára pedig egyszerűen tragikus.

A tanulmány eredményeit ITT olvashatják részletesen


2.) Hogyan bírjuk ki egymást? – Elköteleződés a gyakorlatban
„Nem tudom, mi a sorsod, de egy dolgot tudok: csak azok lesznek igazán boldogok, akik keresték és megtalálták, hogyan lehet másokat szolgálni.” Albert Schweitzer 

“A szenvedély és az érzelmi közelség a párkapcsolat legfontosabb motorja” – állítják a népszerű romantikus filmek készítői. Elégnek bizonyul ez a két összetevő a kapcsolat megőrzéséhez, miután lepereg a stáblista? A tartós kapcsolat motorjában az üzemanyag a lojalitás, a kitartás és az állhatatosság, ám ezek nehezen megfilmesíthetők, mert szinte teljesen ellentétesek az énközpontú életstílus, az azonnali vágykielégítés és az örömelvű fogyasztás elveivel. Elviselni egymást akkor is, amikor az érzések szinte elviselhetetlenek. Fontos meglátnunk ebben az erőt: ez a helyzetben maradás, ez az idegtépő, de mégis állhatatos várakozás rendkívül fontos tényező a kapcsolat fennmaradásában.A KÉPMÁS magazin teljes cikkét ITT olvashatják el.


3. „Hét perc alatt végzünk”. A párkeresési kultúra kulturálatlansága

(Esetleírások nők szempontjából) Dr. Horváth Júlia Borbála

Az ismerkedés, pártalálás örökzöld témája minden időben élénken foglalkoztatja az embereket, akik tapasztalataikat szívesen megosztják egymással. A sikertörténetek mellett jelentős mértékben panasz is elhangzik, amikor valamelyik fél, próbálkozásai alkalmával nem azt kapta, amit szeretett volna, vagy nem megfelelően viszonyultak személyéhez.

A téma a kutatókat is időről időre előveszi; számos kötet, tanulmány ad hírt a társkeresés mibenlétéről és a hozzá kapcsolódó viselkedési ethoszokról. Érdeklődés a nem szorosan kapcsolódó területekről is érkezik: gazdaság, pénzvilág, kereskedelem, kultúra (stb.), s több vezető cég honlapján társadalomtudományos fejtegetések, egyben trendi javaslatok olvashatók.

A pártalálás ilyenformán funkcionális iparággá vált, miközben mindenki ismerkedik, ahogy bír. Kérdés, hogy a rengeteg külső befolyás, és a negatív élmények közepette az érintettek, férfiak-nők figyelme mennyiben képes megmaradni az alaptörekvés mellett: igaz módon, igazi társra lelni.

E tanulmány célkitűzése, hogy pillanatképet fessen az ismerkedési- ill. a párkeresési kultúra kulturálatlanságáról, és a tartós kapcsolat, a majdani házasságkötés kialakításának nehézségeiről, valamint felhívja a figyelmet a nők e téren tapasztalható kiszolgáltatott helyzetére.

Horváth Júlia Borbála kulturális antropológus írását ITT olvashatják végig.


JÓ GYAKORLAT

Szövetségünk nagy hangsúlyt fektet annak bemutatására, hogy a megfogalmazott értékeket hogyan lehet a gyakorlatban is átadni, elérhetővé tenni. Ezen rovatunkban időről-időre szeretnénk bevált és működő jó gyakorlatokat ismertetni.

 

APA AKADÉMIA

Az Apa Akadémia egy teljesen új kezdeményezés a modern apaság legfontosabb kérdéseinek megvitatására. Az Apa Akadémia előadásokkal, tréningekkel és egyéni tanácsadással segíti az apákat és anyákat abban, hogy az apák minél többet és “elég jó apaként” vehessenek részt gyermekeik nevelésében és a családi élet alakításában.
A programról bővebben ITT tájékozódhat


C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordMouse Click Free Vector Icon Collection Design2.jpgMÉDIA-AJÁNLÓ

1.) Patricia Sandoval: A “biztonságos szex” csapdája

Elsöprő erejű tanúságtétel a megbocsátásról, az abortuszklinikák programozott nyelvezetéről, a megtérés mindent átformáló erejéről.
Magyar felirattal

Megnézem


 KÖNYVAJÁNLÓ

 

1.) Vágyaink – Hogyan elégedjünk meg azzal, ami a miénk?

“Azokat az embereket szeretném megszólítani, akik egy olyan világ közepette, amelyet a vágy határoz meg, felfedezik magukban azt a belső teret, amelyben szabadok a vágytól, amelyben egészen önmaguk lehetnek, szabadok attól a nyomástól, hogy állandóan létrehozzanak valamit, és szabadok a kényszertől, hogy minden szükségletüket rögtön kielégítsék.”
Anselm Grün egészen gyakorlatias válaszokat nyújt: Újszövetségi történetekre alapozva és egy tizenkét pontból álló program segítségével “eszközt” ad az olvasó kezébe ahhoz, hogyan tud megszabadulni a vágytól, és újra egész emberré válni.
Megvásárolható ITT

 


2.) Párkapcsolati konfliktuskezelési kézikönyv – Útmutató a békés, szerelmes mindennapokhoz

Dr. Mészáros Ádám: “Munkám során olyan pároknak segítek, akik mélypontra jutottak a kapcsolatukban. Emiatt sokan azt hiszik, hogy a házasságomban minden szép, jó és könnyű.
A valóság azonban az, hogy nekünk is vannak konfliktusaink a feleségemmel. Ha mégis tanulságosnak, inspirálónak vagy segítségnek érzi a könyvemben olvasottakat, akkor annak az az oka, hogy valószínűleg sokkal több párkapcsolati konfliktusban vettem már részt, mint bárki, aki ezt a könyvet olvassa. Ugyanis párkapcsolati mediátorként és coachként az a munkám, hogy házaspárokat segítsek abban, hogy meg tudják beszélni a problémáikat, és boldogabbá tudják tenni a kapcsolatukat.”
A kézikönyvet ITT lehet megrendelni.

 


3.) Geriátriai readaptáció a multimorbid idős betegek önellátó képességének javítására
Dr. Blaskovich Erzsébet, az Idősek Tanácsa, valamint a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság tagja, a KINCS kiadásában megjelent Geriátriai readaptáció című kötet társszerzője egyebek közt arról beszélt: az idős kor minőségét az önellátás mértéke határozza meg, ha ez bármilyen okból csökken, rehabilitációs kezeléssel javítható az állapot. Hozzátette: a kötetben mind a gyógyítási, mind az ápolási teendőkre kitérnek, az állapotfelmérésre, a gyógyszeres kezelésre, a folyadékpótlásra, a táplálásra, a sebellátásra, a mozgásterápia megfelelő módozataira, valamint a hangulati és érzelmi egyensúly megteremtésére is. Megjegyezte: az élet végi vallásgyakorlásnak rendkívül nagy jelentősége van, a halálfélelem szinte mással nem küzdhető le.
A geriátriával, vagyis az idősek betegségeinek megelőzésével és kezelésével foglalkozó könyv a KINCS tájékoztatása szerint azoknak a családoknak nyújt segítséget, akik idős, beteg hozzátartozójukat ápolják otthonukban.

A kötet ingyenesen letölthető ITT.


4.) Boldogabb családokért és ifjúságért II. kötet

Végül de nem utolsó sorban szeretettel ajánljuk második saját könyvünket:

a “Boldogabb családokért és ifjúságért II. Kötet” című, “Javaslatok a családi élet válsága és a demográfiai válság megoldásához” alcímű kötetünket.

Bővebben ITT 

Kérjük, hogy jelezzék vásárlási igényüket az info@csaladtudomany.hu email címen.


Családtudományi Körkép
Megjelenik online
Feliratkozás: Kapcsolat oldalon
https://csaladtudomany.hu
info@csaladtudomany.hu