2022 szeptember

Családtudományi Körkép
a Családtudományi Szövetség Hírlevele

2022/6

C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordCSTSZ_Rollup_100x200cm_OK10241024_1.png

Érzel engem, Anya? Már odabenn vagyok!
Belülről hallgatom még, ahogy szíved dobog.
Simizd meg a pocid, idebenn is érzem,
hangod, hogyha dúdolsz, a legszebb dallam nékem.
Hallom, amit mondasz, habár még nem értem,
minden egyes szavad szeretetét érzem.
Érzel engem, Anya? Rúg a pici lábam!
Alig várom én is, hogy angyal arcod lássam!
B. Habarics Kitty: Érzel engem, Anya?

 

Szeretettel továbbítjuk a Családtudományi Szövetség 2022. évi szeptemberi hírlevelét.

E havi hírlevelünk központi témájának apropóját a Szívhangrendelet megjelenése adta. Valljuk, hogy az emberi élet a fogantatás pillanatában kezdődik és magzat nem potenciális ember, hanem ember potenciális tulajdonságokkal. Ugyanazokkal a öröklött jellemzőkkel rendelkezik a magzat 8 hetesen, mint aki 9 hónaposan meg fog születni, csupán változik és fejlődik, mint az összes többi már megszületett ember. Czeizel Endre orvos-genetikus az egyik interjújában kifejtette: „teljesen egyet értek az egyházaknak az álláspotjával, hogy tulajdonképpen az abortusz az egy gyilkosság.”

A Családtudományi Szövetség küldetése a jó házasságok és a stabil családok kialakulásának és fennmaradásának elősegítése.

                                                             Családbarát üdvözlettel:
                                                                                                                                                Csabai Tiborné
                                                 elnök


felkiáltójel | Magyar Tancmuveszeti EgyetemAKTUÁLIS

1.)  Családtudományi Esték

A második szakmai fórumunk október 06-án csütörtökön lesz 17:00 órai kezdettel, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központja Radnóti vizsgatermében, cím: 1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 2. VI. emelet.

Program
Újlaki-Győri Anna, mentálhigiénés szakember, a ReMa Alapítvány  előadója: A gender-elmélet és a transzgender-ideológia nyomában
Puskás Balázs, a Szent István Intézet vezető kutatója: Az átfogó szexuális nevelési programok kritikája
Komlósi Piroska, egyetemi docens, klinikai szakpszichológus, családterapeuta: A családi életre nevelés alakulása és jelen állapota

– az egyes előadásokat követően lehetőség lesz kérdezni az előadóktól, vagy a témakörrel kapcsolatosan megosztani véleményüket, ismeretüket,

Bemutatkozó tagszervezeteink:
– Bioetikai Társaság – Rojkovich Bernadette
– Jövője Van Alapítvány – Módra Klára

A rendezvény díjmentes, de a helyek korlátozott száma miatt kérjük regisztráljon, vagy emailen jelezzen vissza:    regisztráció
Társrendezőnk az Európai Családtudományi Társaság.

2.) II. Párkapcsolati Kultúra és Demográfia Konferencia

Hirdetjük, hogy 2022. november 25-én pénteken a Lónyay-Hatvany-villában szeretnénk megrendezni  a Batthyiány Lajos Alapítvánnyal, a Professzorok Batthyányi Körével és az Európai Családtudományi Társasággal karöltve a  II. Párkapcsolati Kultúra és Demográfia című konferenciánkat.

A konferencián neves külföldi és magyar családügyi szakértők fognak előadni. 

A konferencia meghívóját és programtervezetét november elején tesszük közre. Megjelenés regisztrációhoz kötött és korlátozott létszámban lesz lehetséges.

 

3.) Tagfelvétel

Szövetségünk továbbra is várja tagjai közé a felelős párkapcsolatokért, a stabil családokért és az egészséges gyermekekért tenni akaró szervezeteket, alapítványokat, jogi személyeket.

Célunk ernyőszervezet keretében összefogni azokat a tudományos, illetve jó gyakorlattal rendelkező szervezeteket, amelyek elhivatottságot éreznek a fiatalok családi életre való felkészítése, a családok lelki-szellemi megsegítése, a gyermeknevelés, vagy akár az elváltak lelki támogatása terén.

Várjuk tagjaink sorába!

Csatlakozás szervezetként

Magánszemélyek részére a tagsághoz egyik tagszervezetünket, az Európai Családtudományi Társaságot ajánljuk. Jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet.

 


ÁPtk.-módosítás - Változnak a zálogjog szabályai a ...LLÁSFOGLALÁSC:\Users\Matyóka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Nyilatkozat.jpg

A Szívhangrendelet megjelenésére az MTI-ben közreadott nyilatkozatunk

Nyilatkozat

Az Index internetes újságban a nyilatkozattal kapcsolatosan megjelent cikk

 


ELEMZÉS – Tanulmányok, összefüggések

 

1.) Felmérés: A magyarok többsége az élet pártján áll

A magyarok többsége védené az emberi életet, annak kezdetét a fogantatástól számítja és elsöprő többségben támogatnak életigenlő kezdeményezéseket, derül ki a Szent István Intézet megbízásából a Nézőpont Intézet által készített reprezentatív kutatásból.

A magyarok több mint fele, egészen pontosan 56 százaléka gondolja úgy, hogy az emberi élet a fogantatástól kezdődik, a hölgyek körében ez az arány még magasabb, 64,2 százalék. A kérdésben tehát a közvélemény többségi álláspontja is osztja azt, ami egyébként tudományos tény: a fogantatás pillanatában létrejön egy új emberi élet.

A magzati életről való döntés felelőssége kapcsán a megkérdezettek közel 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a döntés nem csupán a várandós nő, hanem az anya és az apa közös felelőssége, 8,3 százalékuk pedig egyesen úgy véli, a tágabb család és közösség is felelősséggel tartozik a magzatgyermek sorsáért.

Vágvölgyi Gergely cikkét ITT olvashatják tovább

2.) Miért nem mondta senki? – az átélt abortusz hatása a nőre és a családra

Palojtay Márta mentálhigiénés lelkigondozó, a Család és Élet Egyesület vezetője és csapata tizenkét éve foglalkozik abortuszban érintett nők terápiájával, az abortusz után megjelenő lélektani tünetek, illetve a családra gyakorolt hatások tanulmányozásával. Felhívja a figyelmet az ilyen témájú kutatások politikai torzulásaira és a hiteles kutatási eredmények széleskörű megismertetésének fontosságára.

Az abortuszt követő gyászfolyamat elakadása (tiltott gyász), a fel nem dolgozott trauma következményeként megjelenő érzelmi gátoltság („lefagyottság”) az esetek többségében a párkapcsolatot is kikezdi, ezáltal az egész családra; a már meglévő és később születendő gyermekekre, végső soron az egész társadalomra és a születésszámra is hatással van.

A szerző két fontos megállapítása:

  1. Tévhit, hogy a terhességmegszakítás informált és szabad döntésen alapul, a tudatlanság mellett a család, különösen a partner részéről gyakorolt nyomásnak nagy a szerepe. A teljes körű, pszichés szempontokra is kiterjedő előzetes tájékoztatás mellett lényeges lenne a nyomásgyakorlás alatt hozott döntések kiszűrése, hiszen ezek a nők különösen veszélyeztetettek a következmények miatt.
  2. A gyermek élethez való jogát nem lehet szembeállítani a nő javával. A terhességmegszakításnak súlyos következményei vannak az anyára nézve; olyan támogatási rendszerre van szükség, amely mindkettőjük mellé odaáll.

Előadását ITT tekinthetik meg

3.) A gyermek érdekét szolgálja-e az azonos neműek házassága?

Tudományos megjegyzések a 2021-es svájci „Házasodás mindenkinek” népszavazáshoz, az azonos neműek örökbefogadási jogához és a leszbikus nők spermadonor igénybevételi jogához.

Elterjedt feltevésekkel ellentétben az azonos neműek iránti vonzódás biológiailag nem determinált. Az azonos nemű szülőknél nevelkedő gyerekek nagyobb valószínűséggel küzdenek érzelmi, mentális és pszichoszociális problémákkal, valamint depresszióval és szorongással, mint az ellentétes nemű szüleikkel élő gyerekek. Továbbá: Az azonos nemű házaspárok gyerekeinek (saját leírásuk szerint) nehezebb, mint a nem házas együtt élő azonos nemű párok gyerekeinek.

Dr. Christl Ruth Vonholdt igényes tanulmányát ITT olvashatják el

 

 

 


JÓ GYAKORLAT

Szövetségünk nagy hangsúlyt fektet annak bemutatására, hogy a megfogalmazott értékeket hogyan lehet a gyakorlatban is átadni, elérhetővé tenni. Ezen rovatunkban időről-időre szeretnénk bevált és működő jó gyakorlatokat ismertetni.

9 hónap 9 órában

A Jövője Van Alapítvány oktató programja a magzati élet 9 hónapján keresztül hónapról – hónapra mutatja be a méhen belüli élet fejlődését a középiskolás korosztály számára. Ezen keresztül felhívja a figyelmet a fogantatás értékének jelentőségére és azokra a pozitív és negatív hatásokra, melyek segítik, illetve gátolják az élet megszületését.

A programról bővebben ITT tájékozódhat

 


C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordMouse Click Free Vector Icon Collection Design2.jpgMÉDIA-AJÁNLÓ

1.) A harmadik út – homoszexualitás és Katolikus Egyház

A filmben számos érintett mellett megszólal Jason Evert, Mike Schmitz atya, Chris Stefanick és Christopher West (magyar felirattal).

A megható filmben több olyan hívő katolikus tanúvallomása szerepel, akik homoszexuális vonzalommal küzdenek. Legtöbbjük erősen benne volt a meleg körökben, mielőtt elkötelezte volna magát a tisztaság mellett. Tapasztalataik új megvilágításba helyezik a témakört és megmutatják, hogyan segíthetnek a hívők azoknak, akik azonos neműek felé vonzalmat éreznek.

Szánjon rá 40 percet és nézze meg a teljes dokumentumfilmet.

A PárKatt videója, magyar felirattal.

Megnézem

 

 KÖNYVAJÁNLÓ

 

1.) A csodálatos fogantatástól a születésig

A könyvben a várandósság mérföldköveit követhetjük nyomon: a fogantatást, a szervek kialakulását, a kicsi szív első dobbanását, a szemszín és az apró ujjak kialakulását, a lábak és kezek első megmozdulását. A kismama kilenc hónapon át folyamatosan, napról- napra (oldalról – oldalra) nyomon követheti a baba fejlődését a fogantatástól egészen a világrajövetelig. A kismama a könyvből megtudhatja, mi történik éppen a várandósága adott napján.

Barry Werth könyve Megvásárolható ITT.

 

 

2.) Párkapcsolati konfliktuskezelési kézikönyv – Útmutató a békés, szerelmes mindennapokhoz

Dr. Mészáros Ádám: “Munkám során olyan pároknak segítek, akik mélypontra jutottak a kapcsolatukban. Emiatt sokan azt hiszik, hogy a házasságomban minden szép, jó és könnyű.
A valóság azonban az, hogy nekünk is vannak konfliktusaink a feleségemmel. Ha mégis tanulságosnak, inspirálónak vagy segítségnek érzi a könyvemben olvasottakat, akkor annak az az oka, hogy valószínűleg sokkal több párkapcsolati konfliktusban vettem már részt, mint bárki, aki ezt a könyvet olvassa. Ugyanis párkapcsolati mediátorként és coachként az a munkám, hogy házaspárokat segítsek abban, hogy meg tudják beszélni a problémáikat, és boldogabbá tudják tenni a kapcsolatukat.”
A kézikönyvet ITT lehet megrendelni.

 

 

3.) Boldogabb családokért és ifjúságért II. kötet

Végül de nem utolsó sorban szeretettel ajánljuk második saját könyvünket:

a “Boldogabb családokért és ifjúságért II. Kötet” című, “Javaslatok a családi élet válsága és a demográfiai válság megoldásához” alcímű kötetünket.

Bővebben ITT 

Kérjük, hogy jelezzék vásárlási igényüket az info@csaladtudomany.hu email címen.


 

Családtudományi Körkép
Megjelenik online
Feliratkozás: Kapcsolat oldalon
https://csaladtudomany.hu
info@csaladtudomany.hu