2023 június

Családtudományi Körkép
a Családtudományi Szövetség Hírlevele

2023/3

C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordCSTSZ_Rollup_100x200cm_OK10241024_1.png

Garai Gábor: Június

Tudom, meghalnék idegenben;
ott még a fák sem ilyenek;
nem virít bodza a berekben,
akácok könnye sem pereg;
nem részegít a széna-illat,
nem villámfénnyel jön a nyár,
nem így táncol felhőn a csillag,
nem szédül az égtől a táj…

Meghalok itt is – : a gyönyörtől,
hogy a repceföld színarany,
hogy a lomb oly zöld szinte tombol,
s a kőnek is illata van;
hogy áll a búza nyers kalásza,

mintha világot nemzene, s e tájon az lel csak magára,

ki végleg egyesült vele.

Szeretettel továbbítjuk a Családtudományi Szövetség hírlevelét.

Kedves Olvasónk!

E havi hírlevelünkben több képzésre, tanfolyamra is szeretnénk felhívni a figyelmet. A képzések között van szülőknek szóló, van, amihez nem kell különösebb elővégzettség, csak motiváció, és van tanároknak, nevelőknek szóló képzés is.

Kérjük olvasóinkat, hogy terjesszék ezeket, hogy minél több jól képzett szakember tudjon ifjúságunkért tenni és megfelelő tudás birtokában segíteni a szülők, nevelők munkáját.

Gyakorlatban is alkalmazható segítséget szeretnénk nyújtani továbbá az ifjúsággal, családokkal foglalkozó szakembereknek a mindennapi munkájukhoz. Ezért készítünk és teszünk közzé rendszeresen a „Médiaajánló” rovatunkban élet-, család- és házasságvédelemmel kapcsolatos videót, dokumentumfilmet.

Családtudományi Szövetség

A Családtudományi Szövetség küldetése a jó házasságok és a stabil családok kialakulásának és fennmaradásának elősegítése.


felkiáltójel | Magyar Tancmuveszeti EgyetemAKTUÁLIS – Hírek, események, rendezvények

1. ) “Boldogabb családokért”® Családi Életre Nevelés CSÉN Program

Akkreditált 60 kreditpontos Módszertani alapképzés, Budapest
2023. június-augusztus hónapban

  1. Alsótagozatos korosztályt tanítók számára
  2. Felső és középiskolás korosztályt tanítók számára

Mindkét csoportba 10-25 fő közötti jelentkezőt tudunk fogadni.
Várjuk mindazon érdeklő

dő pedagógusok, hitoktatók és gyermekekkel foglalkozó szakemberek jelentkezését, akik a jövő családalapítóinak nevelésére és személyiségfejlesztésére indíttatást és kedvet éreznek, ehhez módszertani eszköztárukat azonnal használható gyakorlati tudással szeretnék gazdagítani.

Tematika
Felöleli az élet nagy kérdéseivel kapcsolatos témaköröket, melyek a 12 évfolyamon spirálisan építkezve újra és újra megjelennek az életkornak megfelelő módszertani eszköztárral, szemléletformálás és készségfejlesztés céllal.

További részletek

2.) Teenstar oktatóképzés


A fiatalok szexuális nevelése a Covid és a gyermekvédelmi törvény miatt évek óta kiszorult az iskolákból, és nincs vagy nagyon kevés az a fórum, ahol ezt a hiányt pótolni lehet.

Mai tudásunk szerint a közeljövőben nem fog változni a törvény, ezért keresünk olyan elhivatott embereket, akik a jövő generációját a tudatosságra és értékekre tudják vezetni. Iskolapszichológusok, iskolai védőnők, pedagógusok, tanárok, cserkészvezetők, hitoktatók, ifjúsági vezetők, szülők jelentkezését várjuk nyári 5 napos képzésünkre, ahol nem csak tudásanyagot, de módszereket is kapnak a kamaszokkal való munkához.

Országos program. Jelentkezési határidő meghosszabbítva!
Jelentkezés az oktatásra itt.

3.) A szexuális bántalmazás megelőzéséről

A KULCS A BIZTONSÁGHOZ kurzus online videókon keresztül segít megtudni, hogy miben áll a szexuális bántalmazás, mit kell szülőként tudni, tenni, tanítani a gyerekeknek, hogy megelőzzük a bajt!

Ahogy már megszokhattátok, gyakorlatias, egyszerű példákkal, hétköznapi szituációkkal, minta beszélgetésekkel teli kurzus ez is.

A kurzushoz egy kártyajátékot is összeállítottam, amit már 3 éves kortól lehet játszani a gyerekekkel. Játszva lehet a legjobban tanulni!

Eberlein Éva kurzusáról további részletek olvashatók ITT

4.) Billings, orvosi diagnosztika, ingyenes PCOS webinárium

Tagszervezetünk, a Billings Magyarország Központ értesített bennünket, hogy elkészült egy angol nyelvű cikk fordítása, amely a Billings Ovulációs Módszer (BOM) diagnosztikai eszközként való használatáról szól, pl. pajzsmirigy alulműködés, PCOS vagy endometriózis esetén.

Milyen előnyökkel jár a Billings Ovulációs Módszer® a betegségek diagnosztizálásakor?

A fordítás apropóját az adta, hogy június 12-én este ingyenes, de regisztrációhoz kötött webináriumot tartanak a Funkcionális Orvoslás alapítójával, Varga Zsuzsannával PCOS témában (ck módszerek szerepe a PCOS diagnosztizálásában, családtervezés pcos mellett, természetes gyógyulási lehetőségek).

Ingyenes webinárium részletei

Ferenc pápa dicséri a cikluskövetés módszerét, mint „értékes eszközt” a házaspárok számára

A pápa rámutatott a Billings és más módszerek előnyeire, melyek a modern tudományos eredményeket felhasználva segítenek a fogantatási nehézségekkel küzdő pároknak.

Ferenc pápa dicsérte a cikluskövetés [a pápa által használt ’természetes családtervezés’ kifejezés helyett célszerűbb a magyar nyelven a ’cikluskövetési módszerek’ kifejezés használata. A szerk.] Billings-módszerét mint „értékes eszközt” a házaspárok számára, amely egyben a házastársi aktus jelentőségéről is a szükséges felvilágosítást nyújtja.

„A múlt század második felében, amikor a termékenységszabályozásra irányuló farmakológiai kutatások elterjedtek, és a fogamzásgátló kultúra egyre nagyobb teret nyert, John és Evelyn Billings gondos, tudományos kutatásokat végzett és kifejlesztett egy egyszerű, a nők és a párok számára hozzáférhető módszert a termékenység természetes megismerésére, értékes eszközt kínálva nekik a fogantatással kapcsolatos döntések felelős kezeléséhez” – mondta a pápa április 28-i üzenetében a Billings-módszerről szóló konferencián.

Elolvasom