5 termékenységi mítoszról a nőknek a reproduktív egészség megőrzéséhez

Az amerikai szerző úgy fogalmaz, hogy termékenységtudatossági tanácsadói és oktatói tapasztalatai alapján azt tapasztalja, hogy a nők igen keveset tudnak a termékenységükkel kapcsolatos biológiai folyamatokról, és ez a tudatlanság általában nem a saját hibájuk. A serdülőkoruktól a középkorukig a nőknek sajnos  nem sokat tanítanak a reproduktív egészségükről, amely szorosan összefügg az általános egészségükkel.

Valójában pontosan ez az oka annak, hogy a termékenységgel kapcsolatos problémák gyakran rendszerszintű hatásokban nyilvánulnak meg. Például ezért van az, hogy az endometriózisban szenvedőknek gyakran emésztési problémáik vannak, vagy hogy a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedőknek gyakran súlyos cisztás pattanásaik vannak. Ez az oka annak is, hogy – függetlenül attól, hogy a gyógyszergyárak hányszor módosítják a fogamzásgátlókban található szintetikus ösztrogének és progesztinek adagolását vagy pontos molekuláris összetételét – a fogamzásgátlót használó nők még mindig számos olyan mellékhatást tapasztalnak, amelyek a gyakorlatlan szem számára teljesen függetlenek a menstruációs ciklustól [helyesebb lenne az ovulációs ciklus kifejezés használata. A szerk]. Valójában nagy rossz szolgálatot teszünk a nőknek azzal, hogy nem tájékoztatjuk őket termékenységük egészségéről, ami túl gyakran vezet évekig tartó, szükségtelen fizikai és érzelmi fájdalmakhoz, valamint zavarodottsághoz azzal kapcsolatban, hogyan lehet a legjobban kezelni a meddőségi problémákat és elérni a vágyott családot.

Ebben a cikkben az öt legfontosabb mítoszt fogom megvitatni (ahogy én látom), amelyeket túl sok nő hisz a reproduktív egészségével kapcsolatban. Őszinte meggyőződésem, hogy ha társadalmi szinten képesek lennénk korrigálni ezeket a mítoszokat, a lányok és nők egészsége és jóléte jelentősen javulna.

  1. mítosz: Bármikor, bármilyen életkorban teherbe eshetsz.

Ezt a mítoszt szeretném elsőként tárgyalni, mert a reproduktív egészségükkel kapcsolatos téves információk középpontjába kerül, amelyeket a lányoknak és nőknek adnak. Ez a forrása két, ugyancsak káros hiedelemnek: 1) hogy a nők termékenysége valami vad és kiszámíthatatlan dolog, amit ellenőrizni kell ahhoz, hogy a nőknek legyen bármilyen értelmes hatalmuk az életük felett, és 2) hogy nincs biológiailag előírt időbeli korlátja annak, hogy egy nő akkor essen teherbe, amikor ő akar.

A nők termékenysége valójában ciklikus, és a terhesség csak akkor lehetséges, ha az egyes ciklusok során egy meghatározott időablakban közösülünk, nevezetesen az ovulációt megelőző és közvetlenül követő napokban – amikor egy érett petesejt szabadul fel a petefészekből. Minden nő és minden ciklus más és más, de átlagosan ez azt jelenti, hogy egy nő havonta csak nagyjából 6 napig termékeny -, és egy nő képes pontosan megállapítani, hogy mikor vannak ezek a termékeny napok, ha szorgalmasan nyomon követi a menstruációs ciklusát egy vagy több különböző termékenységi biomarker, például a bazális testhőmérséklet vagy a méhnyaknyák megfigyelésével.

Ezenkívül a termékenységnek ez az egészséges, kiszámítható, megfigyelhető mintázata (és ezért az egészséges terhesség elérése szempontjából a legkönnyebb időszak) leginkább a legjobb gyermekvállalási korban lévő nőknél figyelhető meg, ami nagyjából a tizenéves kor végétől a húszas évek végéig tart. Valójában az életkor az egyik legnagyobb termékenységet befolyásoló tényező, a csökkenés már 30 éves korban elkezdődik. A termékenység 35 éves korban még gyorsabban kezd csökkenni. A 40-es éveik közepére (átlagosan) sok nő a perimenopauza sűrűjében van, ahol a változó hormonszintek menstruációs ciklusváltozásokat eredményezhetnek, ami megnehezíti a természetes terhesség elérését (bár nem ismeretlen). A 40-es évek végére vagy az 50-es évek elejére azonban sok nő eléri a perimenopauza késői szakaszát, amikor a peteérés és a menstruáció több hónapig szórványossá válik, amíg teljesen meg nem szűnik. Ha egy nő 12 hónapig nem menstruál, akkor menopauzában van, és a terhesség már nem lehetséges. A férfiak ezzel szemben a pubertáskortól a halálukig folyamatosan termelnek spermiumot, bár a spermiumok száma és minősége (és így a termékenység) az életkor előrehaladtával (40+) lassan csökken.

Annak ellenére, hogy az életkor jelentős hatással van a termékenységre, a kutatások azt mutatják, hogy a laikusok és az egészségügyi szakemberek egyaránt félretájékoztatva vannak a termékenység életkorral összefüggő csökkenéséről, és következetesen túlbecsülik a mesterséges reprodukciós technológiák (ART), például az in vitro megtermékenyítés (IVF) segítségével történő gyermekvállalás sikerességének arányát. A 35 év alatti nőknek átlagosan 3 ciklusra van szükségük ahhoz, hogy IVF segítségével teherbe essenek, és a sikerességi arányok az életkor előrehaladtával csökkennek. Egy IVF-ciklus átlagosan 15 000-30 000 dollárba kerül.

  1. mítosz: A menstruáció kiszámíthatatlan, és ha egy nő bármilyen irányítást akar az élete felett, akkor “szabályoznia” kell a menstruációját.

Ahogy egy nő nyomon követheti a ciklusát, hogy tudja, mikor termékeny, úgy követheti a ciklusát, hogy tudja, mikor lesz a következő menstruációja. Mi több, csak azáltal, hogy egy nő tudja, mikor van peteérése, elég biztosan tudhatja, mikor lesz a következő menstruációja. Az ovuláció és a következő menstruáció kezdete közötti idő – a ciklus luteális fázisnak nevezett szakasza – ugyanis minden ciklusban szinte mindig ugyanannyi napot vesz igénybe. Míg az ovuláció napja számos tényezőtől (stressz, betegség stb.) függően változhat, a luteális fázis hossza minden nő esetében meglehetősen állandó.

Ezzel a tudással felvértezve egy fiatal nőt nem kell váratlanul érnie a menstruációjának, és nem kell úgy éreznie, hogy hormonális fogamzásgátlóval kell “szabályoznia” a ciklusát. Azonban, mint fentebb említettük, az ovuláció időpontjának némi ingadozása normális lehet, különösen a ciklusuk elején járó tizenéveseknél, a betegeknél/stressz alatt állóknál és a perimenopauzában lévő nőknél.

  1. mítosz: A fogamzásgátlás az egyetlen megoldás az olyan reproduktív problémákra, mint az endometriózis és a PCOS, amelyek a rendszertelen menstruáció leggyakoribb okai közé tartoznak.

A fogamzásgátlót gyakran írják fel (sok esetben off-label), hogy “szabályozzák” a rakoncátlan ciklusokat, amelyek nem illeszkednek a tankönyvi 28 napos minden egyes hónapban, vagy azokat a ciklusokat, amelyeket erős vérzés és/vagy fájdalom kísér. A hormonális fogamzásgátló azonban nem “szabályozza” a ciklust, hanem teljesen felülírja és elnyomja azt, és a gyakori reproduktív problémákra csak egyfajta sebtapaszként szolgál. A szintetikus ösztrogén és progeszteron (progesztin néven ismert) állandó, egyenletes adagjának felszabadításával a hormonális fogamzásgátló hatására a női szervezet elnyomja az endogén ösztrogén és progeszteron természetes termelését, megakadályozva ezzel a peteérést és a menstruációt. A vérzés, amelyet a fogamzásgátlót szedő nő tapasztal, csupán elvonási vérzés, mivel a nő a heti cukortablettáját a csomag többi részében található szintetikus hormonoktól megszabadulva veszi be. Ez azt eredményezi, hogy minden hónapban rendszeres, kiszámítható vérzése lesz (kivéve az időszakos vérzéseket, amelyek a fogamzásgátlók egyes típusainál gyakoriak, vagy az elhúzódó vérzést, amely egy új spirál felhelyezésénél jellemző), de pontatlan ezt “ciklusnak” nevezni, vagy ezt a rendszeres havi vérzést “menstruációnak” nevezni.

A fájdalmas és erős menstruációra léteznek jobb kezelések (amelyek forrása jellemzően egy mögöttes probléma, például endometriózis, policisztás ovárium szindróma, méh mióma stb.), és ez a tényleges diagnózissal kezdődik. Túl sok nő számára a legtöbb orvos által javasolt megoldás egyszerűen az, hogy hormonális fogamzásgátlót indítanak, hogy némi fizikai enyhülést nyújtsanak, anélkül, hogy tovább kutatnák, mi lehet a háttérben meghúzódó probléma. Ez ahhoz a hihetetlen valósághoz vezet, hogy a nők több mint egy évtizedet töltenek azzal, hogy diagnózist keressenek egy olyan problémára, amely nagyon is általános.

Nagy rossz szolgálatot teszünk a nőknek azzal, hogy nem tájékoztatjuk őket a termékenységük egészségéről, ami túl gyakran vezet évekig tartó, szükségtelen fizikai és érzelmi fájdalmakhoz, valamint zavarodottsághoz azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a legjobban kezelni a meddőségi problémákat és elérni a vágyott családot.

  1. mítosz: Az IVF és az asszisztált reprodukciós technológia (ART) egyéb formái a legjobb (és egyetlen) megoldásunk a meddőségre.

Az endometriózis, a PCOS és a méh mióma a meddőség néhány vezető oka az Egyesült Államokban és a világ fejlett országaiban. Ezen problémák kiváltó okának hiteles kezelése gyakran helyreállítja a termékenységet egy olyan nő számára, aki esetleg a fogamzással küzd. Ahelyett, hogy terhességet erőltetnének vagy megkerülnének egy problémát (ahogyan az ART teszi), a helyreállító reproduktív orvoslás (RRM) szolgáltatói a reproduktív rendszer nem megfelelő működésének okát keresik (legyen az a petefészek rossz működése, a méhnyálkahártya problémái és így tovább), és a rendszer egészségének helyreállításával gyakran javul az általános egészség, beleértve gyakran a termékenységet is. *

A kutatások egyre inkább azt találják, hogy az ART jelentős egészségügyi kockázatokat hordoz az anyák (és gyermekeik) számára, de a jó hír az, hogy léteznek hatékony, holisztikus alternatívák, amelyek a nő reproduktív rendszerét a többi egészségi állapotának szerves részeként kezelik.

  1. mítosz: A fogamzásgátlás csak a reproduktív rendszerre hat, semmi másra nem.

Egy nő reproduktív egészsége elválaszthatatlan az általános egészségétől. Ez nyilvánvaló az olyan problémák, mint a PCOS és az endometriózis rendszerszintű hatásaiban, és hasonlóképpen a hangulat, az energia és az étvágy változásaiban, amelyeket egy természetes ciklusú nő a ciklusa során tapasztal.

Ahogyan egy nő természetes ciklusa is szerepet játszik az általános egészségi állapotában, úgy a hormonális fogamzásgátlással történő leállítása is olyan hatásokat eredményez, amelyek az egész szervezetben megfigyelhetők. A hormonális fogamzásgátlás nem csak a kockázatok és mellékhatások egyre növekvő listáját okozza, de azzal, hogy megakadályozza a nőket a ciklusban, megakadályozza őket abban, hogy élvezzék az egészséges menstruációs ciklus előnyeit, ami hatással van a csontsűrűségre, a szív egészségére, az agy fejlődésére és még sok másra. Minél többet tudunk meg a nők egészségéről, annál inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a nőknek egészséges menstruációs ciklusokra van szükségük a megfelelő fejlődéshez és a jó egészséghez (a jelenben és a jövőben). Ostobaság azt hinni, hogy a hormonális fogamzásgátlókban található szintetikus hormonok hatása csak a reproduktív rendszerre korlátozódik, miközben a természetes, endogén ösztrogénünk és progeszteronunk minden testrendszerünkre hatással van.

És csak most kezdünk el számolni azzal, hogy a szintetikus hormonoknak való hosszú távú kitettség milyen hatással van az egyéni szervezetre, a társadalomra és a környezetünkre. Idén márciusban például az Oxfordi Egyetem egy új tanulmányt tett közzé, amely kimutatta, hogy a hormonális fogamzásgátlás bármely formája (akár kombinált, akár csak progesztin) nem csak a jelenlegi használók, hanem az ilyen szereket “valaha is használók” esetében is a mellrák kissé magasabb kockázatával jár.

A lányok és nők megérdemlik a tényeket

Ha ezt a mítoszromboló információt országszerte (és valóban, az egész világon) a lányok és nők kezébe tudnánk adni, képzeljük el, mekkora különbséget jelentene a nők képessé tételében, hogy jobban odafigyeljenek reproduktív egészségükre és jobban megbecsüljék azt. Képzeljük el, ha több nő, aki megérti az igazságot a hormonális fogamzásgátlásról, jobb ellátást és megoldásokat követelne az orvosoktól és az egészségügyi kutatóktól. Az igazság a női test jóságáról – beleértve a termékenységünket is – úgy van megírva, hogy mindannyian láthatjuk, ha megtanítanak minket olvasni.**

———————-

Grace Emily Stark író, szerkesztő és előadó, több kiadványban is publikált, köztük a Natural Womanhoodban, ahol ő a szerkesztő. Jelenleg a Ramsey Intézet ösztöndíjasa a Center for Bioethics & Culture-ben, és a Novak Alumni Fund újságírói ösztöndíjának korábbi kedvezményezettje. Grace a Loyola University Chicago bioetika és egészségpolitika szakán szerzett diplomát, a Georgetown Universityn pedig egészségügyi politikából szerzett diplomát.

A szerkesztő megjegyzése: A cikkben kifejtett vélemények a szerző sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Institute for Family Studies hivatalos politikáját vagy nézeteit.

Forrás angol nyelven

* A Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrumának [ARC] keretein belül, a Katolikus Szeretetszolgálat támogatásával Rekonstruktív Reproduktív Medicina Szakrendelés kezdte meg működését. A természetes foganás segítése érdekében a Creighton, FEMM Health, Billings, illetve Sensiplan módszerrel vezetett ciklustáblázatokat fogadják el. További részletes információ itt olvasható. A szerk.

**Isten kezdettől fogva úgy teremtette meg a nőt, hogy magában hordja ezt a módszert. (John Billings). A szerk.