A hormonális fogamzásgátlás összefüggése az öngyilkossági kísérletekkel és az öngyilkossággal

Célkitűzés: A vizsgálat célja az volt, hogy felmérje az öngyilkossági kísérlet és az öngyilkosság relatív kockázatát a hormonális fogamzásgátlást alkalmazók körében.

Módszer: A szerzők a hormonális fogamzásgátló használata és az öngyilkossági kísérlet és az öngyilkosság közötti összefüggéseket értékelték egy országos prospektív kohorsz vizsgálat során, amelybe minden olyan dániai nőt bevontak, akiknek nem volt pszichiátriai diagnózisa, nem használtak antidepresszánst vagy hormonális fogamzásgátlót 15 éves koruk előtt, és akik a vizsgálati időszakban (1996-tól 2013-ig) betöltötték a 15. életévüket. Az országos regiszterek egyénileg frissített információkat szolgáltattak a hormonális fogamzásgátlás használatáról, az öngyilkossági kísérletről, az öngyilkosságról és a potenciális zavaró változókról. A pszichiátriai diagnózisokat vagy a vizsgálati időszak alatti antidepresszáns-használatot potenciális közvetítő tényezőknek tekintették a hormonális fogamzásgátló használata és az öngyilkossági kísérlet kockázata között. Az öngyilkossági kísérlet és az öngyilkosság korrigált kockázati arányait a hormonális fogamzásgátlót használókra vonatkozóan becsülték meg azokhoz képest, akik soha nem használtak hormonális fogamzásgátlót.

Eredmények: Közel félmillió, átlagosan 8,3 évig (3,9 millió személy-év) követett, átlagosan 21 éves nő körében 6999 első öngyilkossági kísérletet és 71 öngyilkosságot azonosítottak. A hormonális fogamzásgátlót soha nem használó nőkkel összehasonlítva a jelenlegi és a legutóbbi használók körében a relatív kockázat 1,97 (95% CI=1,85-2,10) volt az öngyilkossági kísérlet és 3,08 (95% CI=1,34-7,08) az öngyilkosság tekintetében. Az öngyilkossági kísérlet kockázati becslése 1,91 (95% CI=1,79-2,03) volt a kombinált szájon át szedhető készítmények esetében, 2,29 (95% CI=1,77-2,95) a csak progesztin tartalmú szájon át szedhető készítmények esetében, 2,58 (95% CI=2,06-3,22) a hüvelygyűrű esetében és 3,28 (95% CI=2,08-5,16) a tapasz esetében. A hormonális fogamzásgátló használata és az első öngyilkossági kísérlet közötti kapcsolat a használat 2 hónapja után érte el a csúcspontját.

Következtetések: A hormonális fogamzásgátlás használata pozitívan összefüggött a későbbi öngyilkossági kísérlettel és az öngyilkossággal. A legmagasabb relatív kockázatot a serdülő nőknél tapasztalták.

Forrás angol nyelven