A prominens „transznemű” kutató is visszaváltoztatja saját nemét

Most már támogatja a nemüket visszaváltoztatókat

(LifeSiteNews) – Egy kanadai egyetem prominens LMBT-barát kutatója és „transz” professzora kijelentette, hogy megváltoztatta álláspontját, és több támogatást kér azok részére, akik vissza akarják fordítani az úgynevezett „nemváltoztató” beavatkozások hatásait.

„Kinnon” MacKinnon, a torontói York Egyetem szociális munka tanszékének adjunktusa, aki biológiai nő, aki „nemet változtatott”, hogy biológiai férfinak tűnjön, a „nemet visszaváltoztatók” kérdéskör ismert kutatója. Annak ellenére, hogy korábban tagadta a kérdés jelentőségét, MacKinnon most a nemüket visszaváltoztató személyek jobb ellátása mellett száll síkra, és felszólítja a szakértőket, hogy vegyék komolyabban a kérdést.

„Ennek a gyakorlatnak a megértése nagyon fontos” – mondta MacKinnon a York Egyetem által november 21-én rendezett, a nem visszaváltoztatásról szóló szimpóziumon. „A gender ellátás jelenlegi modelljének valóban alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy elismerje és figyelembe vegye a nemüket visszaváltoztató emberek szükségleteit.”

A szimpóziumon MacKinnon elmondta, hogy az egészségügyi szakembereknek el kell kezdeniük komolyan foglalkozni a nemüket visszaváltoztatók kérdésével, függetlenül attól, hogy az ellátást igénylők száma nagy vagy kicsi.

„A nem visszaváltoztatás gyakran összetett és gyakran izoláló” – mondta. „Az emberek elveszíthetik a közösség támogatását. Néhányan bizalmatlanságot érezhetnek az egészségügyi szolgáltatókkal szemben … és bánatot vagy gyászt is érezhetnek a gendert megerősítő beavatkozások által a testükben bekövetkezett maradandó változások miatt.”

Bár MacKinnon ma már a „nemváltoztatási” folyamatot visszafordítók szószólója, nem mindig vallotta jelenlegi meggyőződését.

A Reutersnek adott interjúban MacKinnon elmondta, hogy nem mindig hitt abban, hogy a nem visszaváltoztatás valóban problémát jelent. Korábban úgy vélte, hogy azok, akik az „nemváltoztatási” folyamat visszafordítása mellett döntenek, csak a támogatás hiánya miatt tették ezt, és hogy miközben 2017-ben meghallgatott egy tudományos előadást a nem visszaváltoztatásról, azt gondolta, hogy „ez valójában nem is történik meg”, és „nem is kellene erről beszélnünk.”

Azóta MacKinnon meggondolta magát, és rájött, hogy a nemüket visszaváltoztatóknak segítségre van szükségük, de sokan félnek támogatni őket.

„A perspektívám jelentősen megváltozott. De látom, hogy sokan Önök közül talán ugyanúgy éreznek, mint ahogy én éreztem 2017-ben” – mondta a yorki szimpóziumon.

MacKinnon a Reutersnek elmondta, hogy a sok órás kutatás alatt, melynek során több ezer TikTok-fiókot és a gender identitásukban zavarodott emberek online fórumait lapozgatta, azt látta, hogy milyen kevés tiszteletet kapnak azok, akik úgy döntenek, hogy visszafordítják az „nemváltoztatást”, és azt mondta, hogy látta, hogy azoknak, akik beszélnek ezekről a tapasztalataikról, azt mondják, hogy vonuljanak vissza meg és „fogják be” a szájukat.

„Nem tudok más példát mondani, ahol nem beszélhetsz a saját egészségügyi tapasztalataidról, ha nem volt jó az eredmény” – mondta a Reutersnek.

Amint arról a LifeSiteNews korábban beszámolt, tanulmányok szerint a gender diszfóriát átélő gyermekek több mint 80%-a késő serdülőkorára magától kinövi azt, és hogy még a teljes „nemváltoztató” műtét sem képes gyakran megoldani a gender diszfóriában szenvedő személyek fokozott hajlamát az önkárosításra és az öngyilkosságra – sőt, akár súlyosbíthatja is azt, többek között azáltal, hogy megerősíti a zavarodottságot és elhanyagolja a mentális zavarok tényleges kiváltó okait.

Az orvostudományon kívüli szakértők arra is figyelmeztettek, hogy a gender zavarok sebészeti vagy kémiai megerősítése visszafordíthatatlan károkat okoz a gyermekeknek, például meddőséget, a felnőttkori szexuális funkciók károsodását és a várható élettartam csökkenését, valamint a fizikai változásokba „bezárt” személyek pszichológiai következményeit, függetlenül attól, hogy felnőtt korukban meggondolják-e magukat, amint azt számos olyan személy tanúsítja, akik „visszatértek” a saját nemükhöz.

A világszerte egyre növekvő számú nem visszaváltoztatási adatok közepette Kanadában nemrég zajlott le az első ilyen per, amikor 2022 novemberében az Ontario állambeli Orilliából származó 34 éves Michelle Zacchigna, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt hormonális beavatkozásokon és műtéteken esett át annak érdekében, hogy férfinek lehessen tekinteni, beperelte azt a nyolc orvost és „mentális egészségügyi szakértőt”, akik végigkísérték az öncsonkítási folyamaton.

Forrás angol nyelven