Az emberi tapasztalat, magyar felirattal (2008)


Az Emberi tapasztalat két fiatalember, Clifford és Jeffrey Azize története, akik, ahogy a fiatal férfiak hajlamosak erre, saját létezésük értelmét keresik. Mivel Brooklynból származnak, arra számíthatnánk, hogy New York utcáin keresik az értelmet, és így is tesznek, csakhogy ők a hajléktalanok bőrébe bújnak, hogy ne csak filmre vegyék őket, hanem meg is értsék. Az év leghidegebb éjszakáján, nulla fok közeli hőmérséklettel.

A következő részben perui fogyatékos gyerekekhez látogatnak, akiknek többsége a szegénység és elhanyagoltság siralmas körülményei között élt. Falták a férfiak és barátaik figyelmét, és egy egyszerű kórházi terápiás kirándulás keretében nyilvánvalóvá vált, hogy egy újabb erőteljes életleckét tanultak. A fizikai tökéletesség nem az élet értelme. Egymás szeretete az.

Aztán irány Afrika, hogy meglátogassák a kétségbeesett betegeket egy rettegett lepratelepeken belül, és a modern pestis, a HIV áldozatait. Sokukat a halál fenyegeti, és a jövő bizonytalan. De a remény és a szerető közösség érzése valahogyan megtartja őket. Mi a titkuk? A filmkészítők fekete-fehér felvételeket vetítenek be modern kori filozófusokról, köztük Fr. John Neuhausról, akik az élet értelméről szóló gondolataikat mondják el.

Az afrikai esőerdőn átvezető eucharisztikus körmenet jelenete és a pap szavai elárulják a beteg és haldokló, nincstelen emberek boldogságának titkát. A szemük képes volt túllátni ezen a világon a túlvilágra. Valakire, aki szereti őket. Az élet értelme az, hogy van egy örökkévaló célja.

Az összefoglaló a Catholic Exchange ismertetője alapján készült.

A filmet kizárólag magyarországi felhasználók tudják megtekinteni ezen a honlapon.