Demográfiai tél (Demographic winter, 2009)


A statisztikai adatok szerint a nyugati civilizált országokban a születések száma felére esett az utóbbi 50 évben. Jelenleg a világ 49 országában nem érik el  a 2.1 rátát, ami szükséges lenne a jelenlegi népesség megtartásához. Európában ez az érték jelenleg 1.3 A becslések szerint 2030-ra Európában 20 millió munkás kéz fog hiányozni. Oroszország várhatóan elveszti jelenlegi népességének egyharmadát 2050-re.

Ki fog dolgozni a gyárakban és a földeken, ha rohamosan csökken a népesség? Kik támogatják a nyugdíjrendszert, illetve gondoskodnak az idősekről? Ki fogja fizetni a most még dolgozók nyugdíját?

Az amerikai dokumentumfilm készítői azt tűzték ki célul, hogy tárgyilagos, közérthető módon bemutatják ezt a sokkoló folyamatot. A helyzet megváltoztatásához szükség van nem csak egyéni aktivistákra, szervezetekre, az üzleti élet szereplőire, de a politikai döntéshozókra, a média irányítóira is, valamint civil és egyházi szervezetekre, hogy a szív és a józan ész alapján a folyamat visszafordíthatóvá váljon.

Saját gyermekeinken látjuk, hogy a házasság intézményét (de bármilyen elköteleződést) egyre nehezebben vállalják fel, a gyerekvállalási hajlandóság egyre csökken (és későbbre tolódik), miközben minden családban nő az idősek száma, akiknek ellátásáról sem a család, sem a társadalom nem gondoskodik megfelelően.

(Demographic Winter: the decline of the human family. SRB Documentary LLC, USA, 2008. 52 min. angol nyelvű, magyar felirattal. korábbi honlapja: www.demographicwinter.com )

You may also like

Page 1 of 9