Egy új tanulmány feltárja az abortusz hosszú távú negatív hatásait a férfiakra

’Szomorúság, bűntudat, megbánás’

(LifeSiteNews) – Egy nonprofit csoport megbízásából készült új tanulmány rávilágított arra, hogy az abortusz milyen áldozatokat követel az apáktól, egy olyan demográfiai csoporttól, amely nagyon gyakran kimarad az abortuszról szóló beszélgetésekből.

Az April 2023 National Men’s Abortion Study, melyet a floridai székhelyű „Support After Abortion” [Támogatás abortusz után] szervezet rendelt meg és tett közzé, megjegyezte, hogy míg a Legfelsőbb Bíróság 1973-as Roe kontra Wade döntését „a feministák a nők jogainak nagy győzelmeként ünnepelték”, a meg nem született gyermekek apjai „minden jog nélkül maradtak, hogy kiálljanak a gyermekekért, akiknek a fogantatásában résztvettek.”

A tanulmány szerint a megkérdezettek 71%-a számolt be „kedvezőtlen változásról” az abortuszt követően.

„A férfiak többsége tapasztal valamilyen negatív hatást abortuszélményeiből” – írta Greg Mayo, a Support After Abortion Men’s Task Force [Támogatás abortusz után, férfi munkacsoport] tagja a tanulmány eredményeit ismertető fehér könyvben.

Mayo író, előadó és egyben podcast házigazda, akinek személyes gyásza és traumája két korábbi abortuszélményével kapcsolatban indította el az érdekérvényesítő munkában, megjegyezte, hogy „néhány férfit mélyen érint az abortusz, függetlenül attól, hogy milyen személyes nézeteik vannak az abortuszról, vagy hogy volt-e beleszólásuk a döntésbe vagy sem.”

A válaszadók 71%-a, akik azt mondták, hogy „kedvezőtlen változást” tapasztaltak az abortuszról szóló döntést követően, 31%-ban abortuszpártiak és 40%-ban életpártiak voltak.

„Ez a fájdalom sokféleképpen nyilvánul meg, mint minden gyász vagy trauma esetében” – mondta Mayo. „A vizsgálatban részt vevő férfiak depresszióról, szomorúságról, bűntudatról, megbánásról, szorongásról, dühről, arról, hogy mi lehetett volna, ürességről, kábítószerrel való visszaélésről, az elveszett apaság érzéséről és más érzelmekről számoltak be.”

„Mivel az abortuszról szóló társadalmi beszélgetés elsősorban a nőkről szól, a férfiak gyászát gyakran nem veszik figyelembe” – írta.

A fehér könyv idézte Dr. Brian Nguyen-t, a Dél-kaliforniai Egyetem szülészet-nőgyógyászat adjunktusát és reproduktív egészségkutatót, aki szerint az apákat gyakran kihagyják az abortusz körüli narratívából, pedig sokukra hatással van az abortusz.

„A férfiak részvételét minimalizálják, ha nem is hagyják teljesen figyelmen kívül az [abortuszról] szóló beszélgetésben” – mondta Dr. Nguyen a The New York Timesnak.

Nguyen, aki társszerzője volt a National Survey of Family Growth tanulmánynak, amely szerint minden ötödik férfinak van abortuszos tapasztalata 45 éves koráig, hozzátette, hogy ez a szám „valószínűleg alulreprezentált”, mivel „nem minden férfi van tisztában az általuk okozott és az abortusszal végződő terhességgel.”

Míg egy nemrégiben készült tanulmány szerint a férfiak azok, akik leggyakrabban elsődlegesen befolyásolják a nők döntését, hogy elvetetik-e gyermeküket, a fehér könyvben megosztott névtelen tanúvallomások között olyan apák szívszorító megjegyzései is szerepelnek, akik érzelmileg próbálják feldolgozni gyermekük elvesztését, függetlenül attól, hogy közvetlenül részt vettek-e a döntésben vagy sem.

„Majdnem 10 évvel ezelőtt teherbe ejtettem a barátnőmet. Ő nem akarta megtartani. Mindig is apa akartam lenni” – osztotta meg egy férfi. „A mai napig a lelkem mélyéig kísért. Depresszióba süllyedtem, és elvesztettem azt, aki voltam. Még mindig nehezemre esik a babák közelében lenni. Még mindig szeretnék egy saját családot, de előbb ezt kell megúsznom. Kérem, segítsen nekem.”

Egy másik válaszadó az abortuszról szóló döntésben való részvételét az „abszolút legrosszabb dolognak nevezte, amit valaha tettem.”

„Szavakkal nem lehet leírni a fájdalmat és a nyomasztó bűntudatot, ami mindig velem van” – mondta. „Senkit sem hibáztathatok, csak magamat.”

„Vajon milyen lenne ma a gyermekem?” – osztotta meg egy másik férfi. „Ez az egyetlen gyermekem megszületése után kezdett igazán rosszra fordulni. Nagy bűntudat és megbánás.”

A kutatás szerint az abortusz tapasztalatokkal rendelkező férfiak 83%-a „segítséget kért, vagy azt mondta, hogy hasznát vette volna ilyen támogatásnak” még akkor is, ha ideológiailag nem ellenezték az abortuszt.

Az abortuszélmények hatásaival küzdő férfiak azonban „a férfiaknak szánt gyógyító erőforrások és az általuk preferált ellátási lehetőségek hiányával” szembesülnek, ami aláhúzza „az abortusz által érintett férfiak támogatásának szükségességét.”

„A férfiak úgy érzékelik, hogy gondolataikat és érzéseiket elutasítják vagy nem értékelik, és sokan csendben maradnak a fájdalomban” – mondta Mayo a fehér könyvben. „A férfiaknak biztonságos terekre és együttérző támogatásra van szükségük, hogy elmondhassák történeteiket, gyászolhassanak, és továbbléphessenek a gyógyulás útján.”

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy több lehetőségre van szükség, vallásos és világi lehetőségekre egyaránt, hogy segítsenek a férfiaknak megbirkózni az abortusz utáni gyásszal. A tanulmányban részt vevő férfiak 40%-a vallás alapú segítséget igényelt, míg 49%-uk a világi lehetőségek iránt érdeklődött.

A Support After Abortion szerint a kutatás eredményei segíteni fognak munkájukban, hogy „elősegítsék az együttérző, ítélkezésmentes gondozást, amely meggyógyíthatja a szíveket és a lelkeket, és képessé teszi az abortusz által érintett embereket arra, hogy méltósággal, erővel és örömmel éljenek.”

Forrás angol nyelven