CDI Nyilatkozat

Az európaiak aránya folyamatosan csökken a világ népességéhez képest – áll a Nemzetközi Kereszténydemokrata Szövetség  közgyűlésén elfogadott állásfoglalásban, melyet a Fidesz és a Szlovén Demokrata Párt javasolt. A dokumentum kiemeli a hagyományos családmodell fontosságát, és hangsúlyozza, hogy a demokratikus szempontokat minden uniós szakpolitikában érvényesíteni kell, ugyanakkor elismeri, hogy a családpolitika nemzeti hatáskörben kell maradjon.

Október 29-én a Nemzetközi Kereszténydemokrata Szövetség  közgyűlése a következő határozatot fogadta el:

Határozat egy új demográfiai stratégia szükségességéről Európa számára

A Fidesz és a Szlovén Demokrata Párt (SDS) javaslata

Tekintettel a 2021. szeptember 23-án Budapesten (Magyarország) megrendezett IV. demográfiai csúcstalálkozó nyilatkozatára;

mivel

 • az európaiak aránya folyamatosan csökken a világ népességéhez képest;
 • a jelenlegi 27 tagú EU népessége 1960-ban a világ népességének mintegy 12%-át tette ki, mára azonban mintegy 6%-ra csökkent, és az előrejelzések szerint 2070-re 4% alá fog esni;
 • az európai népesség a demográfiai hanyatlás miatt gyorsan öregszik, és 2020-ra a 65 év feletti polgárok aránya 21%-ra emelkedett, míg a 15 év alattiaké 15%-ra csökkent;
 • a népességfogyás következtében az öregedő Európa befolyása, versenyképessége, gazdasági ereje és mozgástere romlik ebben az új nemzetközi rendben.

A Nemzetközi Kereszténydemokrata Szövetség :

 1. Aggódik amiatt, hogy az európai kontinens súlyos demográfiai válsággal néz szembe, amely a régió egyik legégetőbb jelenlegi kihívása.
 2. Hangsúlyozza, hogy az európai népesség gyors elöregedése jelentős kihívást jelent társadalmaink fenntartható fejlődése és gazdasági növekedésünk szempontjából, melyhez képzett munkaerőre van szükség.
 3. kéri, hogy fordítsanak különös figyelmet a vidéki és posztindusztriális területek helyzetére, ahol a demográfiai tendenciák elnéptelenedéshez vezethetnek, ami hosszú távon kockázatot jelent polgáraik számára.
 4. Hangsúlyozza, hogy az európai országok demográfiai hanyatlásának kezelésére számos, a család hagyományos koncepcióját alátámasztó megoldás létezik; ezek közé tartozik a családok támogatása, az európaiak által kívánt gyermekek születésének megkönnyítése, a belső erőforrások tőkésítése és a meglévő közösségek megerősítése.
 5. kifejezi legmélyebb meggyőződését, hogy a családi szakpolitikák nemzeti hatáskörbe tartoznak, és ott is kell maradniuk.
 6. Felhívja a figyelmet arra, hogy a migrációt nem szabad a demográfiai kihívások kezelésének fő eszközének tekinteni.
 7. felszólít a demográfiai szempontok érvényesítésére valamennyi uniós szakpolitikában, valamint a kedvezőtlen demográfiai hatások ellensúlyozására szolgáló mechanizmusok bevezetésére.