Hírlevél 2022 április

Családtudományi Körkép
a Családtudományi Szövetség Hírlevele

2022/3

C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordCSTSZ_Rollup_100x200cm_OK10241024_1.png„Az élet ünneppé lesz, ha örülni tudsz az egyszerű, mindennapi dolgoknak.” Phil Bosmans

Ezúton kívánunk minden kedves olvasónknak utólag is áldott Húsvétot! A tavaszi megújulás hozzon jókedvet, örömöt a családi együttlétekhez, a gyermekekkel és az unokákkal eltöltött szabadidőhöz. Sétáljunk, kiránduljunk a szabadban, a virágos kertek alatt, a hegyekben. Becsüljük meg a békét, amely nagyon törékeny, a családunkat, a szeretteinket, amely odafigyelő gondoskodásunkra, „minőségi időnkre” vágyik, és ezen családi együttlétekből tudunk mi magunk is erőt meríteni a hétköznapi nehézségek elhordozásához.

 

A Családtudományi Szövetség küldetése a jó házasságok és a stabil családok kialakulásának és fennmaradásának elősegítése.

Családbarát üdvözlettel:                                                                                                                                                                                                                                                                            Csabai Tiborné                                                                                                                                                                                                                                                 elnök

 

 

 


    


felkiáltójel | Magyar Tancmuveszeti EgyetemAKTUÁLIS

1.) Szövetségünk továbbra is várja tagjai közé a családért, párkapcsolatért, gyermekekért tenni akaró szervezeteket, alapítványokat, jogi személyeket. Célunk ernyőszervezetként összefogni azokat a jó gyakorlattal rendelkező, jó módszerek birtokában lévő, vagy más, család- és életvédő jogi személyeket, akik elhivatottságot éreznek a gyermeknevelés, a fiatalok családi életre való felkészítése, a családok szellemi megsegítése, és felemelkedése, vagy akár az elváltak lelki támogatása terén.

Fontosnak tartjuk, hogy ezen szervezetek tudjanak egymásról, megismerjék egymást, hogy közös összefogással erőteljesebben tudjuk képviselni a hagyományos családi modellt és értékeket. Szeretnénk összegyűjteni a jó gyakorlatokat és népszerűsíteni, hogy átláthatóan és könnyebben jussanak el az adott területen dolgozó szakemberekhez, nevelőkhöz, szülőkhöz.

Várjuk tagjaink sorába!

Csatlakozás szervezetként

Magánszemélyek részére a tagsághoz egyik tagszervezetünket, az Európai Családtudományi Társaságot ajánljuk. Jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet.

 


 

ELEMZÉS – Tanulmányok, összefüggések

A legértékállóbb befektetés: a szeretetteljes emberi kapcsolat

A boldogság és egészség kapcsolatát vizsgáló magyar és nemzetközi kutatások alapján megállapították,, hogy a szeretetteljes kapcsolatok eredményezik a boldogságban kiteljesedett életet. Ezt támogatja az egyén megküzdési stratégiája és a spiritualitása. A magyar családpolitika eredményei a válások számának radikális csökkenésében megmutatkoznak, azonban ahhoz, hogy a jövő generációi stabil házasságokban nőhessenek fel, segíteni kell a fiatalok házasságra felkészítését. A mai világban az emberek keresik az értékálló befektetéseket, az egészség is kiemelt figyelmet kapott az utóbbi években. Mitől leszünk azonban valamennyien boldogok és egészségesek? Mi a legtöbb, ami adható?

Dr. Surányi-Vadas Tímea alelnökünk tanulmányát  ITT olvashatják 

 


 

JÓ GYAKORLAT

Szövetségünk nagy hangsúlyt fektet annak bemutatására, hogy a megfogalmazott értékeket hogyan lehet a gyakorlatban is átadni, elérhetővé tenni. Ezen rovatunkban időről-időre szeretnénk bevált és működő jó gyakorlatokat ismertetni.

A BILLINGS OVULÁCIÓS MÓDSZER® bemutatása

A Billings Ovulációs Módszer egy tudományosan megalapozott, hormon- és gyógyszermentes, természetes cikluskövetési, fogamzásszabályozási módszer. A Billings Módszer a Magyarországon megtalálható cikluskövetéses módszerek közül a legegyszerűbb. Használatához semmilyen eszközre nincs szükség. Egy rendszer, mely nemcsak meghozta a női egészség mindenkori védelmét és a szerető, bizalomra épülő párkapcsolatban megélt, felszabadult szexualitás örömét, hanem élő történelem. Minden segítségével megfogant gyermek és használata által is boldog párkapcsolat emléket állít a módszer kidolgozóinak, Dr. John és Evelyn Billingsnek.
A módszer tudományos hátterét és szabályait több, mint 850 000 hormonminta feldolgozásával alakította ki egy nemzetközi, klinikai szakorvosokból és kutatókból álló szakmai csoport.
Ismerik és használják modern és urbánus életet élő nők, egészségtudatos egyetemisták, gyógyszermentes megoldásokat preferáló édesanyák és fiatal nagymamák éppúgy, mint a természetközeli népek bennszülött asszonyai. Olyan tudás ez, melyben az önmagunkról és női egészségünkről szerzett ismeretek összeérnek.  A módszert a nők – és a párok – sikeresen alkalmazzák a fogamzás elérésére vagy elkerülésére, valamint a reproduktív egészség nyomon követésére. Pearl indexe magasabb, mint 99%, azaz a módszert helyesen használó párok esetében a nem tervezett várandósság esélye gyakorlatilag 0%. Ugyanakkor a gyermekáldásra vágyó párok helyes alkalmazás mellett átlagosan 4,7 hónap múlva sikerről számolnak be.


A Magyarországi Billings Központ weboldala ITT tekinthetik meg.

 


C:UsersMatyókaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.WordMouse Click Free Vector Icon Collection Design2.jpgMÉDIA-AJÁNLÓ

1.) A modern pszichológia alátámasztja Keresztes Szent János gondolatát az idegesítő emberekről

A tanulmányok azt mutatják, hogy ha a másik ember jóságára összpontosítunk, egészségesebb és boldogabb lesz szellemi állapotunk. Modern pszichológiai tanulmányok állítják, hogy a pozitív gondolkodás hozzájárul az egészségesebb és boldogabb elmeállapothoz.

A KATOLIKUS.MA című internetes folyóiratban megjelent cikket ITT olvashatják.

 

2.) ROE kontra WADE – teljes film magyar felirattal

Továbbra is ajánljuk a márciusban magyar felirattal is megjelent filmet. A film Bernard N. Nathanson orvos pálfordulásának valós történetét eleveníti fel: aki egy fordulatokban bővelkedő életút során lett a fogantatástól kezdődő élet egyik legnagyobb tisztelője, pedig korábban az abortuszok legalizálásáért küzdő szervezet társalapítója és élharcosa volt.
Nathanson sikeres nőgyógyászként, 70.000 abortusszal a háta mögött meg volt győződve arról, hogy a művi vetélés lehetővé tétele társadalmi érdek, ezért minden eszközzel küzdött, hogy sikerre vigye a vállalkozást: a műtéteknél a leghatékonyabb eszközöket használta az általa vezetett kórházban és a médiában is minden cselt bevetett társaival a legalizáláshoz.

Szerzői jogi korlátozások miatt az előzetest és a filmet is kizárólag magyarországi felhasználók tudják megtekinteni a CSTSZ honlapján, a film részletes ismertetője is itt található.

A környező és más országokban élő magyarokat kérjük, hogy javasolják a helyi életvédő szervezeteknek a film további nyelveken történő feliratának elkészítését.  A Családtudományi Szövetség szívesen segít a film készítőivel történő kapcsolatfelvételben. Érdeklődésüket kérjük, hogy jelezzék (angol nyelven) az info@csaladtudomany.hu központi email címen.

A film megtekinthető ITT

3.) Európai Családtudományi Szemle (ECSSZ)

Időszakosan megjelenő elektronikus folyóirat

Európai Családtudományi Szemle a Családtudományi Szövetség és az Európai Családtudományi Társaság által működtetett, és neves szakemberek által írt, szerkesztett internetes folyóirat. Tanulmányaikat itt egységes szerkezetbe foglalva olvashatják. A folyóiratnak 2014-ben és 2015-ben megjelent már egy-egy száma magyarul, 2019-től megújult formában, immár magyarul és bizonyos mértékben angolul is olvasható.

A weboldal a főmenüből vagy ITT érhető el.

KÖNYVAJÁNLÓ

Muzslai Gábor és Etelka: Feketén – fehéren, Gyermekünk szexuális nevelése, 2021

„Elengedhetetlenül fontosnak tartjuk ezt a témát, hiszen rengeteg információ vesz körül minket, amelyek gyakran hamis képet festenek le az egészséges intimitásról. Szinte kivétel nélkül mindenki szeretne jó szülő lenni, de a szexuális nevelés terén sok a bizonytalanság. Reméljük, hogy könyvünk segítséget fog adni mindazoknak, akik szeretnék, hogy gyermekeik a mai posztmodern társadalomban is egészséges értékeket képviselve, egészséges nemi identitással és orientációval nőjenek fel!

A nemrégiben megjelent könyvről és a szerzőkről ITT olvashat bővebben.  A könyv megrendelhető (dedikált példány is): 2egyenlo1@gmail.com

 

Boldogabb családokért és ifjúságért II. kötet

Végül de nem utolsó sorban szeretettel ajánljuk második saját könyvünket:

a “Boldogabb családokért és ifjúságért II. Kötet” című, “Javaslatok a családi élet válsága és a demográfiai válság megoldásához” alcímű kötetünket.

Bővebben ITT 

Kérjük, hogy jelezzék vásárlási igényüket az info@csaladtudomany.hu email címen.



Családtudományi Körkép
Megjelenik online
Feliratkozás: Kapcsolat oldalon
https://csaladtudomany.hu
info@csaladtudomany.hu