Irányíthatatlan: A „tabletta” életet megváltoztató mellékhatásainak vizsgálata

Feltéve: 2023. szeptember 29.

(LifeSiteNews) – A valóság feltételeinek közelmúltbeli frissítései új szövetségeket hoztak létre a nő meghatározását illetően. Miközben a nők saját lényük tényének érvényesítéséért küzdenek, a feministák és a keresztény tradicionalisták gyakran ugyanazon az oldalon találják magukat.

Az FDA jóváhagyta a “recept nélkül kapható” fogamzásgátló tablettákat, így egy újabb, valószínűtlen egységfront alakulhat ki. Húsz évnyi feltáró kutatás újból felkelti az érdeklődést a „tablettaként” ismert hormonkezelés szélesebb körű hatásai iránt.

Távolról sem csodaszer, ami felszabadította a nőket, az ismételt tanulmányok azt sugallják, hogy a fogamzásgátló tabletta nőkre gyakorolt hatásai elegendők ahhoz, hogy egyesek azt mondják, hogy „megfosztotta” őket saját életüktől.

A mellékhatásként megélt élet

A The Conversation 2015-ös írása méltatja azt a tudóst, akinek kutatásai a fogamzásgátló tabletta megalkotásához vezettek. Carl Djerassi munkájának gyümölcsét, a hormonális fogamzásgátlást azért ünnepelték, mert „a nők kezébe adta az irányítást” egy olyan orális abortuszgátlóval, amely „közvetlenül javította az egyedülálló nők jólétét”, és „növelte a házasságban és párkapcsolatban élő nők jólétét is.”


Az emancipáció erényei: The Conversation, 2015

A „jólét” növekedése a házasságtól, az erkölcstől és az anyaságtól való technológiai szabadulásnak volt köszönhető.

Ám ismételt tanulmányok kimutatták, hogy ez a „jólét” – még ha az érintett nők elméjére korlátozódik is – veszélyes fantázia.


A BBC riportja a „tabletta” mellékhatásairól, 2018. augusztus

Depresszió, érzelemmentesség, megváltozott vonzódási minták és a párkapcsolatok felbomlása csak néhány tényező, amely az abortusztablettával – ami hamarosan vény nélkül is elérhetővé válik az Egyesült Államok egész területén – összefüggésbe hozható.

Ez a hormonális fogamzásgátló termékek szélesebb piacához tartozik, melyek mindegyike a személyiségváltoztató mellékhatások ugyanolyan kockázatával jár. Ez a piac az Egyesült Államokban egyre növekszik, és az előrejelzések szerint az elkövetkező években gyors bővülés várható.


Az amerikai hormonális fogamzásgátló piac mérete – jelenleg és előrevetítve (a Statista adataiból, 2019-es adatok).

Látszat és valóság

Valójában a tabletta használatát beárnyékolta a növekvő tudatosság a hormonális zavarok nem kívánt következményeiről.

A CDC által közzétett 2013-as nemzeti egészségügyi statisztikai jelentés szerint az orális fogamzásgátlók használatát abbahagyó nők 62,9%-a tette ezt a mellékhatások miatt.

Így szólt a MedicalXpress 2019-es jelentése, amely ellentmondást talált a kutatásban bemutatott rózsás kép és a nők által az interneten közzétett zord valóság között.

Gyakran hallani a fogamzásgátló tabletta negatív hangulati hatásairól a közösségi oldalakon, például a Redditen és Facebook-csoportokban. A tanulmányok azonban valójában az ellenkezőjére utalnak: a hormonális fogamzásgátlót szedő nők többsége nem tapasztal semmilyen hatást vagy jótékony hatást a hangulatra.

A hormonális fogamzásgátlással és a hangulattal kapcsolatos meglévő tudományos szakirodalom 2016-os felülvizgsálata azonban rámutatott, hogyezen a területen  hiányoznak a kutatások, és a negatív hangulati hatásokat minden tanulmányban másképp mérik. A kutatók gyakran összevonják a különböző típusú fogamzásgátlókat a tanulmányokban, holott mindegyik más-más hormonszintet tartalmaz.

Míg az olyan mellékhatásokat, mint a vérrög és a csökkent libidó, a gyártók és az egészségügyi hatóságok szabadon engedélyezik, kevés szó esik a tablettát szedő nők személyiségének, viselkedésének, sőt intelligenciájának hormonális zavarairól.

Egyre több bizonyíték

Közel 20 éve rendszeresen jelennek meg jelentések arról, hogy a hormonális fogamzásgátló hogyan okoz depressziót, a vonzalom megváltozását, elősegíti a kapcsolatok felbomlását, sőt, még kognitív károsodást is okoz az ezt szedő nőknél.

Az American Family Physician Journal 2004-es jelentése szerint több nő számolt be a hangulat romlásáról, mint javulásáról – az orális fogamzásgátló tabletta szedését követően.

Bár a megállapítások nem voltak meggyőzőek, de előrevetítették a hormonális fogamzásgátlás pszichológiai mellékhatásainak növekvő tendenciáját.


Négy évvel később a Scientific American arról számolt be, hogy a tabletta megváltoztatta a nők férfiakkal szembeni preferenciáját. Az abortusztabletta okozta hormonális zavarok miatt a nők a nőies és gyenge férfiakat választották – ez a preferencia eltűnt, amikor a családalapítás érdekében abbahagyták a tabletta szedését.

Röviden, a tabletta hatására a nők olyan férfiakat preferálnak, akiknek olyan szaguk van, mint nekik. Míg a nők normális esetben olyan partnert választanak, akinek a „fő hisztokompatibilitási komplex” (MHC) génjei illat alapján különböznek a sajátjaitól, a tabletta megfordítja ezt a preferenciát.

A probléma azonban nem csak a női vonzalom torzulásában rejlik. Ez is táplálja a párkapcsolatok megromlását.

Azok a nők tehát, akik elkezdik vagy abbahagyják a tabletta szedését, párkapcsolati problémákba kerülhetnek. 

Egy 2008-as, az Egyesült Királyságban a Royal Society által közzétett tanulmány szerint „az MHC-hez hasonló férfiakkal együtt levő nők szexuálisan kevésbé elégedettek, és nagyobb valószínűséggel csalják meg partnerüket, mint az MHC-hez nem hasonló férfiakkal együtt levő nők.”

A jelentés szerzője, a Liverpooli Egyetem munkatársa, Craig Roberts szerint a nők valószínűleg véget vetnek a kapcsolatnak, ha abbahagyják a tabletta szedését:

„…egy fogamzásgátlót szedő nő például nagyobb valószínűséggel kezd el randizni egy MHC-hasonló férfival, de… ha a kapcsolat alatt abbahagyja a tabletta szedését, a vele járó hormonális változások még erősebben vonzzák őt az MHC nem-hasonló férfiak felé.”

Arra a következtetésre jut, hogy ezeknek a hormonális változásoknak „erőteljes hatása van arra, hogy a kapcsolatok mennyire szilárdulnak meg.”

Úgy tűnik, hogy a fogamzásgátló tabletta aláásta az életük egyik legfontosabb döntésének meghozatalára vonatkozó jogkörüket: gyermekeik apjának kiválasztását.

Ezeket a megállapításokat Dr. Sarah Hill munkája is megerősítette, akinek 2019-es This Is Your Brain On Birth Control [Ilyen az agyad a születésszabályozás alatt] című könyve rávilágított a női döntéshozatalra és személyiségre gyakorolt drámai hatásokra.

Ezt a bizonyítékot kiegészítik azok a tanulmányok, amelyek szerint az orális fogamzásgátlók rontják a nők komplex érzelmi felismerésének képességét.


2019-es tanulmány az orális fogamzásgátló tabletta (OCP) használatáról és a kognitív károsodásról (https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190211083216.htm)

Egyesek szerint a hormonális zavarok a szexuális preferenciák megváltozását eredményezhetik.


Daily Mail jelentés, 2023. január

Ha ennyi anekdotikus és tudományos bizonyíték van a hormonális fogamzásgátlás negatív hatásaira, miért szorul a kérdés a vita perifériájára?

Ideológiai vakság?

A Ha’aretz című izraeli újságban 2019-ben megjelent jelentés összefűzi ennek a foszladozó narratívának a szálait.

Az egyik kutató szavaival élve (kiemelés tőlem):

Belinda Pletzer idegtudós azt állítja, hogy a területen végzett kutatások hiányának egyik oka a sovinizmus vádjától való félelem.

Amikor nemi hormonokról beszélünk, a vita nagyon gyorsan politikai síkra terelődik.”

Az a tény, hogy a nők agyára hatással lehetnek a bevitt hormonok, ez politikai eszközzé válhat. Az emberek azt mondták nekem, hogy a kutatásom aláássa a feminizmusban az elmúlt évtizedekben elért összes előrelépést, hogy valójában azt bizonyítom, hogy a nők alacsonyabb rendűek a férfiaknál.

Ez természetesen teljes képtelenség, hiszen a férfiak agyára is hatással vannak a nemi hormonok. De ha ilyen kutatást végzünk, akkor néha megtörténhet, hogy szexizmussal vádolnak.”

A fenti jelentés online már nem érhető el, de az internet archívumban megtalálható. Tökéletes példája annak, hogy a valós problémákat, melyeket a technológiailag támogatott társadalmi „haladásba” vetett utópisztikus hiedelem okoz, szándékosan elfedik, mert a bizonyítékok ellentmondanak az érvelésnek.

Mint oly gyakran, amikor a tények ellentmondanak a liberális konszenzus fantázia-narratívájának, azokat az utópisztikus fikció háttérbe szorítja.

A hormonális zavarok nőkre gyakorolt hatásának aggasztó valósága problémás téma. Ez nem a nők „jólétét” fenyegető kockázatok miatt, sem pedig a szélesebb társadalom miatt van, melynek vízellátása jelentős nyomokban tartalmazza ezeket, és sok más hormonbontó anyagot.

Ez azért probléma, mert a „tablettát” és a hasonlókat az abortusszal együtt a női felszabadítás sarokköveként árulták.

Régóta állítom azt, hogy a feminizmus felszabadította a nőket a nőiességtől. Most úgy tűnik, hogy a születésszabályozás az önkontroll alól is felszabadította őket, a természetes rendet természetellenes rendellenességekkel helyettesítve.

Forrás angol nyelven