Mi a boldogság legjobb előrejelzője Amerikában? A házasság

A házasságban élők élnek a legboldogabb életet – jelentős a különbség

Bradford Wilcox és David Bass elemzése

Azok az amerikaiak, akik házasok és gyermekesek, jelenleg átlagosan boldogabb és virágzóbb életet élnek, mint az egyedülálló és gyermektelen férfiak és nők.

Meglepő ez a megállapítás? Egy olyan korban, amely a házasság és a család fölé helyezi az individualizmust, a munkamániát és egy sor más énközpontú „izmust”, talán így van. A valóságban azonban jelenleg semmi sem jelzi előre jobban a boldogságot az életben, mint egy jó házasság.

Ezt az igazságot ismét alátámasztja a Chicagói Egyetem új kutatása, amely szerint a házasság a „legfontosabb megkülönböztető tényező” abban, hogy ki boldog Amerikában, és hogy a csökkenő házassági ráta az egyik fő oka annak, hogy a boldogság országos szinten csökkent.

A több ezer válaszadó megkérdezésével készült kutatás megdöbbentő, 30 százalékpontos boldogságbeli különbséget mutatott ki a házas és nem házas amerikaiak között. Ez a boldogságnövekedés a férfiakra és a nőkre egyaránt igaz volt.

„A családi állapot a boldogság nagyon fontos markere, és régóta az” – állapítja meg Sam Peltzman kutató. „A boldogság özöne teljes egészében a házasoktól származik. A nem házasok minden típusára jellemző az alacsony boldogság. Egyetlen későbbi népesség szerinti kategorizálás sem fog ekkora különbséget eredményezni a boldogságban ennyi ember között”.

Más tényezők is számítanak – többek között a jövedelem, az iskolai végzettség, a faj és a földrajzi elhelyezkedés -, de a családi állapot bír a legnagyobb befolyással, amikor a boldogság előrejelzéséről van szó a tanulmányban. „Ez a különbség az idő múlásával stabil. . Körülbelül ugyanaz a helyzet, akár válás, különélés, a házastárs halála vagy a házasságon kívüli állapot miatt, akár azért, mert soha nem házasodtak össze” – mondja Peltzman.

Ráadásul úgy találja, hogy a boldogság az ezredforduló óta csökkent, és a csökkenés legnagyobb okaként a házasságot jelöli meg. Szavai szerint “a házasságban élő felnőttek arányának közelmúltbeli csökkenése magyarázza (statisztikailag) az általános boldogság közelmúltbeli csökkenésének nagy részét”.

Figyelemre méltó, hogy ez a csökkenés a kevésbé képzett és alacsonyabb jövedelmű amerikaiakra koncentrálódott; a felsőfokú végzettségű és jómódú amerikaiak boldogsága gyakorlatilag nem csökkent. Dr. Jean Twenge pszichológus és író az Általános Társadalmi Felmérés saját elemzésében úgy találta, hogy a munkásosztálybeli és szegény amerikaiak házasságkötési kedvének csökkenése az egyik legnagyobb tényező, amely magyarázza a kiváltságosok és a nem kiváltságosok közötti növekvő boldogságkülönbséget.

A lényeg az, hogy az Egyesült Államokban egyre inkább szétszakad a boldogság mértéke az ezzel rendelkezők és nem rendelkezők között, nagyrészt azért, mert a kevésbé kiváltságos amerikaiak rekordszámú házasságkötése nem sikerül, nem is beszélve a házasságban maradásról.

Ahhoz, hogy helyrehozzuk, ami Amerikát sújtja, meg kell újítanunk a házasságot és a családi kötelékeket, különösen a szegény és munkásosztálybeli közösségekben, ahol a családi élet szövete a leggyengébb. Nagy előrelépés lenne a házassági büntetőintézkedések eltörlése, amelyek túl sok szülőt tartanak vissza az eskütételtől. A felelősség a szövetségi szintre hárul, ahol a politikai döntéshozók az elmúlt hat évtizedben olyan adókedvezményeket és biztonsági hálót állapítottak meg, amelyek túl gyakran büntetik a házasságot, különösen a munkásosztály és a szegények esetében. Az olyan programok, mint például a Medicaid és a jövedelemadó-hitel, gyakran büntetik a gyermekes párokat, ha házasságot kötnek. A kormánynak fel kell hagynia azzal, hogy a házasságot egy rossz pénzügyi fogadássá tegye az alacsonyabb jövedelmű családok számára.

Már régen itt az ideje, hogy felismerjük, hogy az amerikai férfiak és nők segítése abban, hogy értelmes és kielégítő életet építsenek maguk és gyermekeik számára, megköveteli a házasság fontosságának újbóli hangsúlyozását. Ez nem függhet attól, hogy hol helyezkednek el az osztályhatárokon belül.

Forrás angol nyelven