FURMAN Filip (Lengyelország)

A varsói Társadalomtudományi és Bioetikai Központ igazgatója

Vissza az előadók listájához ➤


Előadás és a konferencia kivonata:
Párkapcsolati kultúra és demográfia konferencia
2021. május 27-29, Budapest
A konferencia szervezői a Családtudományi Szövetség, a Professzorok Batthyány Köre és az Európai Családtudományi Társaság


 

Kölcsönös kapcsolatok a kultúra, a gazdasági rendszer és a demográfia között. A történelmi folyamatok leírása és a jövő távlatai

Absztrakt

Az előadás célja a kultúra, a gazdasági rendszer és a demográfia közötti általános és egyetemes kapcsolatok feltüntetése.

Először is, a szerző fontos különbséget mutat be Közép-Európa, valamint Nyugat és Kelet között. A szerző ezért azt javasolja, hogy a régiók kultúrája, történelmi tapasztalata és geopolitikai helyzete miatt testre szabott politikára van szükség.

Ezután a kiválasztott példákra építve a szerző megpróbálja rekonstruálni azokat a történelmi hatásokat, amelyek a XX. század demográfiai robbanásait irányították Európában – valamint ezek kapcsolatát és kapcsolati jellegét a gazdasággal, ami nem mindig nyilvánvaló.
Ezután az elemzés bemutatja, hogy a kultúra hogyan őrzi meg nagyon hosszú ideig a párkapcsolat mintáit, és immunizálja ezeket a mintákat a külső – gazdasági vagy politikai – viszonyokra.

Végül a szerző megpróbálja leírni a párkapcsolatok és a család fejlődésének modern kihívásait, és felbecsülni, hogy ezek inkább a helyi kultúrában, az állami politikában vagy a tiszta közgazdaságtanban gyökereznek-e. A szerző következtetéseket fogalmaz meg arról is, hogy hogyan és milyen jogorvoslatokat kell végrehajtani.

Family Science Association logo

Vissza az előadók listájához ➤