KUBACKA Anna (Lengyelország)

A varsói Ordo Iuris Intézet a Jogi Kultúráért Nemzetközi Jogi Központjának elemzője

Vissza az előadók listájához ➤


Előadás és a konferencia kivonata:
Párkapcsolati kultúra és demográfia konferencia
2021. május 27-29, Budapest
A konferencia szervezői a Családtudományi Szövetség, a Professzorok Batthyány Köre és az Európai Családtudományi Társaság


 

A három évnél fiatalabb gyermekek nevelése: létezik-e családbarát rendszer?

Absztrakt

A gyermek életének első három éves időszaka kulcsfontosságú a gyermek fejlődése szempontjából, ugyanakkor szükséges a gondozók különösen intenzív bevonása.
Minden európai országban szociálpolitikai eszközöket dolgoztak ki az ebből a korcsoportból származó gyermekek gondozásának támogatására. Szerkezetük alapvetően különbözik, és az egyes országok eltérően határozzák meg azokat az alapvető célokat, amelyeknek szolgálniuk kell – a szülők gazdasági aktivitására, a demográfiára gyakorolt hatásra vagy a gyermek fejlődésének optimális feltételeinek megteremtésére vonatkozó célokra összpontosítva.
Az Európai Unió 3 évesnél fiatalabb gyermekek ellátási rendszerével kapcsolatos politikáját nem támasztják alá a szülők preferenciái és választásai, akik ugyanúgy páneurópai empirikus tanulmányokban nyilvánítják ki a legtöbb esetben szándékukat a kisgyermekek személyes gondozására. Európai szinten is az intézményi ellátást csak a szülők egy kis csoportja részesíti előnyben.
Itt az ideje, hogy a gyermekgondozási rendszer irányváltásának úgy, hogy a rendszer központja szubjektív módon a család legyen. A gyermek mindenek felett álló érdekeinek és a szülők igényeinek kell meghatároznia, hogy a közpénzeket hogyan fordítsák gyermekgondozásra egy adott esetben.

Family Science Association logo

Vissza az előadók listájához ➤