MUZSLAI Gábor és Etelka (Magyarország)

2=1 Családsegítő és Házasmisszió Magyarország Alapítvány vezetői

Vissza az előadók listájához ➤


Előadás és a konferencia kivonata:
Párkapcsolati kultúra és demográfia konferencia
2021. május 27-29, Budapest
A konferencia szervezői a Családtudományi Szövetség, a Professzorok Batthyány Köre és az Európai Családtudományi Társaság


 

Megoldási javaslatok a családok megerősítésére

Absztrakt

Előadásunk gondolata „Tanítsd a gyermeket a neki megfelelő módon; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól.” Pld 22,6. A gyermekek nevelésében a szülők az első számú személyek, ők vannak a legnagyobb hatással rájuk.

Miért fontos a gyerekeink szexuális nevelése? A szexualitás nemcsak az egyénre van hatással, hanem más személyre vagy személyekre is! Az általános közhiedelemmel ellentétben a szexualitás nem csak a testünket érinti, hanem a lelkünket, a spiritualitásunkat is. Szülőként kell látnunk a teljes képet, hogy tudjuk segíteni gyermekeink egészséges szexuális nevelését, és nemi identitásának illetve orientációjának kialakulását.

Mit tehet a szülő a gyermeke egészséges szexuális fejlődésért? A csecsemőkor az az időszak, amikor a nemi szerepviselkedés elsajátítása történik, és ebben hatalmas szerepe van annak, hogy mit lát, tapasztal a gyermek a környezetétől! Gyermekeinket már az anyaméhben tanítjuk, akár tudunk róla, akár nem! Kutatások bizonyítják, hogy az agyunk már a méhben fejlődik, és négyéves korunkig eléri méretének 90%-át! Azok az események, tapasztalatok fogják nagymértékben formálni az agyunk működését, a viselkedésünket, reakcióinkat, amelyeket ebben a korban szereztünk.

Isten egy férfira és egy nőre bízta a szaporodást. Tehát az egészséges, Isten által elrendelt szülőpár egy anya, és egy apa, férfi és nő. Fontosnak tartjuk az apa szerepét is, már a kezdetektől.

Akár tudjuk, akár nem, a születése pillanatától szexuálisan is neveljük a gyermekeinket a beszédünkkel, a magatartásunkkal, és a hozzáállásunkkal!

Nem magától értetődő, ha valaki keresztény, akkor megfelelő módon gondolkodik, és nem fog diszfunkcionális családot létrehozni! A keresztény nevelés soha nem jelenthet szellemi/lelki leuralást, indokolatlan fegyelmezést, megfélemlítést, megszégyenítést, törvénykezést!

Ha kiderül, hogy nem a várakozásnak megfelelő nemű gyermek született, akkor sokszor elkövetik azt a hibát, hogy ezt elmondják a gyereknek. A gyermek úgy érzezheti, ő nem megfelelő, nem őt várták, és bizonyítani akar. Általában két féle reakciót válthat ki a gyerekből ez az információ: önalávetővé válhat, csakhogy megfeleljen a szüleinek, vagy lázadóvá, és a lázadásával akarja bizonyítani, hogy ő igenis fontos és értékes. Előfordulhat, hogy elkezd a gyerek képzelődni, hogy mennyi mindent másképp tehetne, mennyivel másabb lenne minden, ha ellenkező nemű lenne!

Ha 0-4 éves korig fizikai vagy érzelmi, vagy mindkettő területen elhanyagolás történik, akkor a stresszválaszrendszer és hormonszint nem tud normális állapotba kerülni, ami segítette volna, hogy a tartós érzelmi kötödés megtörténjen a gyerek és a szülei között, súlyos következménye lehet a reaktív kötődési zavar.

Gyakorlati útmutatások kora gyerekkorban: Ne beszélj meggondatlanul a gyermeked előtt a neméről! Legbelül is fogadd el, gyermeked nemét, még ha más nemű gyermeket is szerettél volna! Ne büntesd a neme miatt! Neméhez illően viselkedj vele, neméhez illően öltöztesd, neméhez illő feladatokat adj neki! Halmozd el szerető érintéssel! Tölts minél több minőségi időt gyermekeddel az első éveiben is! Jó, ha megtapasztalja, látja a kettőtök egymás iránti kölcsönös szeretetét és bizalmát! Szerepcserés játékokból nem szabad messze menő következtetéseket levonni! A szerepcsere ebben a korban tejesen normális! Szerepcserés játékkal empátiát, és tiszteletet tanulnak egymás felé. Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy senki nem nyúlhat nemi szerveihez!

Szülők vagyunk egy életen át! Addig, amíg élünk van lehetőségünk javítani, és biztosítani a gyermekeinket a szeretetünk és elfogadásunk felől! Ne késlekedjünk még ma, fejezzük ki a gyermekeinknek, hogy megtiszteltetés, hogy a szüleik lehetünk!

Family Science Association logo

Vissza az előadók listájához ➤