PALOJTAY Márta (Kárpátalja)

Mentálhigiénés lelkigondozó, a Család és Élet Egyesület vezetője

Vissza az előadók listájához ➤


Előadás és a konferencia kivonata:
Párkapcsolati kultúra és demográfia konferencia
2021. május 27-29, Budapest
A konferencia szervezői a Családtudományi Szövetség, a Professzorok Batthyány Köre és az Európai Családtudományi Társaság


 

Miért nem mondta senki? – az átélt abortusz hatása a nőre és a családra

Absztrakt

A szerző és csapata 12 éve foglalkozik abortuszban érintett nők terápiájával, az abortusz után megjelenő lélektani tünetek, illetve a családra gyakorolt hatások tanulmányozásával. Felhívja a figyelmet az ilyen témájú kutatások politikai torzulásaira és a hiteles kutatási eredmények széleskörű megismertetésének fontosságára.

Az abortuszt követő gyászfolyamat elakadása (tiltott gyász), a fel nem dolgozott trauma következményeként megjelenő érzelmi gátoltság („lefagyottság”) az esetek többségében a párkapcsolatot is kikezdi, ezáltal az egész családra; a már meglévő és később születendő gyermekekre, végső soron az egész társadalomra és a születésszámra is hatással van.

A szerző két fontos megállapítása:
1. Tévhit, hogy a terhességmegszakítás informált és szabad döntésen alapul, a tudatlanság mellett a család, különösen a partner részéről gyakorolt nyomásnak nagy a szerepe. A teljes körű, pszichés szempontokra is kiterjedő előzetes tájékoztatás mellett lényeges lenne a nyomásgyakorlás alatt hozott döntések kiszűrése, hiszen ezek a nők különösen veszélyeztetettek a következmények miatt.

2. A gyermek élethez való jogát nem lehet szembeállítani a nő javával. A terhességmegszakításnak súlyos következményei vannak az anyára nézve; olyan támogatási rendszerre van szükség, amely mindkettőjük mellé odaáll.

Family Science Association logo

Vissza az előadók listájához ➤