PÁSZTOR Csaba (Felvidék)

Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének alapító tagja

Vissza az előadók listájához ➤


Előadás és a konferencia kivonata:
Párkapcsolati kultúra és demográfia konferencia
2021. május 27-29, Budapest
A konferencia szervezői a Családtudományi Szövetség, a Professzorok Batthyány Köre és az Európai Családtudományi Társaság


 

Mulandó és maradandó értékek

Absztrakt

Életünk során sokszor felmerül bennünk az a kérdés, hogy mit érdemes megtenni és mit nem, mit érdemes gyűjteni és mit nem, mit érdemes megtanulni és mit nem? Keressük a választ ezekre a kérdésekre, miközben járjuk az élet útját és sokszor megfeledkezünk arról, hogy az ember célja az életen át eljutni az örök életre. Így az egész élet egy út, a szellemi fejlődésünk útja. Ezen az úton a végcél közeledtével egy lelki megnyugvásba érhetünk, amelyben hálával tekinthetünk vissza az életünk során megélt történések sorozatára, vagyis arra az útra, amelyet itt a Földön a nekünk adott időben és térben végigjárhattunk.

Mindezen történések körülményeit egyrészt aligha tudtuk volna saját akaratunk lévén befolyásolni, másrészt viszont minden élethelyzetben megadatott a lehetőség a jót választanunk és így a világ alakulásának ezt a kis részletét a jó irányba alakítanunk.

A most következő elmélkedés a minket ért körülmények és a nekünk adatott döntési helyzetek három különböző oldalát mutatják meg a világban: a társadalmat, amelybe beleszülettünk, a gazdasági berendezkedést, s végül a lelki értékek meglétét.

Mindezen három körülményt figyelembe véve kijelenthetjük, hogy bár rengeteg meghatározottság és előre nem megválasztott döntési helyzet kiindulópontjai, utunk végén végsősoron éppen ezekről adunk majd számot a mi Mennyei Atyánk ítélőszéke előtt, hogy a nekünk adott lehetőségeket hogyan kamatoztattuk, és így miképpen segítettük a világban fellelhető jó kibontakozását.

Family Science Association logo

Vissza az előadók listájához ➤