SURÁNYI-VADAS Tímea (Magyarország)

A Családtudományi Szövetség alelnöke, a Jövője Van Mozgalom elnöke

Vissza az előadók listájához ➤


Előadás és a konferencia kivonata:
Párkapcsolati kultúra és demográfia konferencia
2021. május 27-29, Budapest
A konferencia szervezői a Családtudományi Szövetség, a Professzorok Batthyány Köre és az Európai Családtudományi Társaság


 

Tabletta, lombikprogram és családi életre nevelés.

Absztrakt

A SARS-CoV-2 vírussal együtt járó és a súlyosabb eseteknél mortalitást okozó trombózis érzékennyé tette a világ lakosságát a trombózisveszélyre. Nemcsak a vírusnak, hanem a vírus ellen kifejlesztett vakcinák nagy részének is trombózis a lehetséges mellékhatása. A szakemberek azonban rámutatnak arra, hogy ezeknek a vakcináknak nem nagyobb a trombózisveszélye, mint a fogamzásgátló tablettáknak. A trombózisveszély a huzamosan szedett fogamzásgátló tablettáknál, a magas dózisú hormonkezeléseknél, így a lombik programnál is fennáll, azonban ezidáig erre kevésbé volt érzékeny a társadalom.

A fogamzásgátló tablettáknak a trombózisveszély mellett más mellékhatásai is ismertek; depresszió, párválasztási szokások megváltozása, súlyváltozás, a női reproduktív egészségre gyakorolt káros hatások – méhfal, méhnyak-nyákképzés, petefészek károsodásának lehetősége -, valamint a megtermékenyült petesejtre is lehet abortív hatása. A tapasztalat azt mutatja, hogy a fogamzásgátló tabletták szedésekor az egyes államokban az abortuszok száma is növekszik. A COVID-19 megbetegedés – mely a világot eddig nem látott mértékben blokkolta – emberáldozata egy év alatt meghaladta a 3 milliót, ugyanakkor az abortuszokkal évente több mint 73 millió magzatgyermek veszíti el életét. A fogamzásgátló szerek megjelenésével a meddőség is növekedett, Magyarországon jelenleg már a párok meddőségi aránya 20% fölött van. Ezt részben a lombikprogramok támogatásával kívánják orvosolni, azonban a lombikprogram veszélyeket rejt mind a nők, mind pedig a megfogant életek számára. A szám feletti magzatok sorsa, a lefagyasztott embriók, jogi státusza – akár öröklésjogi szempontból – olyan kérdéseket vetnek fel, amelyekkel az emberiség korábban nem találkozott.

A megoldást a bizonyítékokon alapuló orvoslás szabályainak megfelelő Ovulációs Módszer jelentheti. A Jövője Van Mozgalom céljai között szerepel a prevenció keretében az ifjúság felkészítése a felelős párkapcsolatra. Felvértező programunk a „9 hónap 9 órában” (9H9O), mely során tudatosítják a fiatalok az élet csodáját, emellett az Ovulációs Módszert is megismerik. A képzés felkészíti a jövő nemzedéket a tudatos párválasztásra, a családi élettel együtt járó feladatokra, a jövő ígéretére.

Family Science Association logo

Vissza az előadók listájához ➤