SURÁNYI-VADAS Tímea (Magyarország)

A Családtudományi Szövetség alelnöke, a Jövője Van Mozgalom elnöke

Vissza az előadók listájához ➤


Előadás és a konferencia kivonata:
Párkapcsolati kultúra és demográfia konferencia
2021. május 27-29, Budapest
A konferencia szervezői a Családtudományi Szövetség, a Professzorok Batthyány Köre és az Európai Családtudományi Társaság


 

Az ifjúság felkészítése a házasság hivatására – a 9 hónap 9 órában program bemutatása

Absztrakt

Magyarország alaptörvénye deklarálja, hogy a családot és a nemzetet tekinti a közösség alapjának. A fogantatástól kezdődően hirdeti az élet és az emberi méltóság védelmét. A házasság, mely egy férfi és egy nő közötti életközösség, melyben a szülő – gyermek viszonyában a nő (anya) és férfi (apa) a családi kapcsolat alapja. A gyermeknek joga van ahhoz, hogy szülei neveljék.

A gyarapodó nemzet alapja egy szilárd abszolút monogám erkölcsi rend kell legyen, mert ez a stabil családok, nemzetek kerete, s a gyermekek személyiségének kibontakozásához szeretetteljes családi háttérre van szükség. A válások jelenlegi magas arányát látva olyan megoldást és jó gyakorlatot kerestünk, amelyet programunkba beépítve stabil családok kialakítását és megmaradását segíthetik. A házasságot hivatásnak; élethivatásnak tekintjük. Fontosnak tartjuk erre felkészíteni a fiatalokat. Azt látjuk, hogy a továbbtanulás, szakmaválasztás jelenleg tudatosabb, mint az élethivatásról szóló döntés, ami sokszor impulzusra épül.

9 hónap 9 órában (9H9O) felvértező programunk kiindulópontja, hogy tudatosítani kell az élet csodáját, a boldog élet pedig szeretetteljes kapcsolatokban valósul meg. Fel kell készíteni a fiatalokat a tudatos párválasztásra, a felelős párkapcsolatra. A magzati élet fejlődésének nyomon követése mellett minden hónapban megismerkedünk a házasságot és gyermekvállalást segítő készségekkel: a hormonális folyamatokkal, termékenységgel, a táplálkozási és pénzügyi kérdésekkel, háztartásvezetési, csecsemőgondozási ismeretekkel, a tisztaságban rejlő erővel.

Family Science Association logo

Vissza az előadók listájához ➤