UZSALYNÉ Pécsi Rita (Magyarország)

Neveléskutató, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola docense, a Keresztény Neveléstudományi Kutatóműhely vezetője

Vissza az előadók listájához ➤


Előadás és a konferencia kivonata:
Párkapcsolati kultúra és demográfia konferencia
2021. május 27-29, Budapest
A konferencia szervezői a Családtudományi Szövetség, a Professzorok Batthyány Köre és az Európai Családtudományi Társaság


 

Az életet adó és az életet befogadó párkapcsolat – és szexualitás – négy dimenziója.

Absztrakt

„Az élet egymásbabújás…. Összeszeretés” (Müller P.) A párkapcsolatban az életegyesítő szándékkal, a teljes önátadás és befogadás kifejezéseként megélt szexualitás a személyek meghívása az ex-tázisra, az önmagunkból a “Te” felé való kilépésre. Ez tehát a szent életnek nem akadálya, hanem forrásává is válhat.

Feltétele azonban, hogy mind a négy dimenzióját – szellemi, erotikus (lelki/érzéki), testi és természetfölötti – egyre gazdagabb formában, sőt egész életünkön át szenvedéllyel éljük át. Így “a házaspárnak egymást átölelni és Istent átölelni egyazon ölelés” (Biró L.) lesz, az ex-tázisban, a szó szoros és nemes értelmében vett “szeretkezésben” a társon keresztül átélhetik, hogy Isten közel van és mérhetetlenül szeret. Ez az egyesülés a “test nyelvén eldadogott isteni szeretet.” Érdemes tehát mind a négy dimenziót szemlélni és egyre tartalmasabbá tenni, és nem engedni a rövidebb és gyorsabb út csábításának, nevezetesen a testi élvezetet leválasztani a lelki-szellemi kapcsolatról. Ebben a folyamatban a 4 dimenzión innen és túl szerepet kap a szemérem, mint a tűznek védelmezője.
Ebből a párkapcsolatból – és igazán, hosszú távon csak ebből: élet fakad, és életet hordoz.

Family Science Association logo

Vissza az előadók listájához ➤