WIXOM Wendy (USA)

Az Egyesült Családok Nemzetközi Szervezetének elnöke

Vissza az előadók listájához ➤


Előadás és a konferencia kivonata:
Párkapcsolati kultúra és demográfia konferencia
2021. május 27-29, Budapest
A konferencia szervezői a Családtudományi Szövetség, a Professzorok Batthyány Köre és az Európai Családtudományi Társaság


 

A demográfiai hanyatlás “miértje”: költség és kultúra

Absztrakt

Ahogy Novák Katalin miniszter mondta: „Európa az üres bölcsők kontinensévé vált.” Milyen tényezők járulnak hozzá a termékenység csökkenéséhez? Hova fordulhatnak a demográfiai válságot szenvedő országok, hogy megoldásokat találjanak? A pénzbeli és az alternatív költségek egyaránt befolyásolják a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Míg az országok igyekeznek ellensúlyozni ezeket a költségeket, ezeknek a kormányzati programoknak a kiadásai, a nem éppen csillagfényes hosszútávú hatással együtt, felveti a fenntarthatóság kérdését. Tehát hol kereshetnénk megoldást a nemes törekvésre, hogy segítsünk a családoknak abban, hogy vágyott gyermekeik megszülessenek, és egy országot szilárd demográfiai alapokra állítsanak?

Kultúra. A szexuális forradalom nagyban befolyásolta a termékenységi rátákat. A házasság előtti szexuális élet, az együttélés növekedése és a házasságok számának csökkenése, az egyre későbbi házasságkötési kor és természetesen az abortusz mind azt jelzik, hogy az olcsó szex nagyon is drága. Amikor társadalomként eltávolodunk a [házasság előtti] tisztaságtól, azzal szó szerint elsétálunk a gyermekektől.

Ha egy nemzet komolyan gondolja a termékenység növelését, és ahol megállapítható, hogy a késői házasságok jelentősen hozzájárulnak a termékenység csökkenéséhez, akkor az erős és stabil házasság elősegítésére és támogatására kell összpontosítani. További ajánlások a magasabb termékenység felé történő kulturális váltás további befolyásolására: marketing és média használata a házasság és a gyermekek, valamint az apaság értékes szerepének népszerűsítésére, a vallás pozitív szerepének elismerése a házasság, a gyermekek és a család ösztönzésében és támogatásában; hangsúlyozni a születésbarát női jogokat; a társadalom átstrukturálása a házasság és a családi érdekek kielégítésére, nem csupán üzleti érdekekre; ugyanúgy értékelni az anyaságot és a „fizetés nélküli gondozási munkát”, mint a karrierizmust.

A körülöttünk lévő nyomasztó és gyakran fenyegető narratívákkal ellentétben manapság a házasságot és az abból fakadó családot értelemforrásként, örömként és előrelépésként kell tekinteni. Nincs semmi reményteljesebb, gyógyítóbb és előremutatóbb, mint a házasság és az új emberi élet megszületése.

Family Science Association logo

Vissza az előadók listájához ➤