Szakmai beszámoló, 2021

A Családtudományi Szövetség szakmai beszámolója, 2021

A 2022. május 24.-én megtartott Közgyűlésen elhangzottak alapján 

A 2021-es évben 3 nyertes pályázatunk volt, amelyeket sikeresen valósítottunk meg és fejeztünk be:

  1. NKA pályázat: „Online Előadássorozat a Család Védelmében” címmel kiskonferenciákat valósítottunk meg február, március, április és június hónapokban, összesen 4 alkalommal. Alkalmanként 3-3 előadás hangzott el, majd kérdések, válaszok és beszélgetés következtek.
  2. EMMI és a LEIER Hungaria Kft. támogatásával valósult meg a 3 napos nemzetközi konferenciánk „Párkapcsolati kultúra és demográfia” címmel, május 27-29-én. A konferencia első napja élőben és online zajlott, a második és harmadik nap már csak online került közvetítésre szerte a világba. Az előadók között a hazai és Kárpát-medencei szakembereken kívül voltak az USA-ból, Németországból, Lengyelországból és Bulgáriából is. Sőt könyvbemutatóra is sor került. A nagy sikerű konferenciát, illetve egyes előadásait több, mint ezren követték összesen 48 országból. Ezt követően több média is közölt cikkeket az eseményről és kértek riportokat az előadóinktól.
  3. EMMI egyedi támogatásából ősszel folytattuk a szakmai munkát, havonta egy-egy hírlevelet jelentettünk meg, „Családtudományi Körkép” címmel magyar és angol nyelven. A hírlevélre több mint ezer ember iratkozott fel. A hírlevélben a következő rovatokat indítottuk el: Aktuális, Állásfoglalás, Elemzés, Spiritualitás, Jó gyakorlat, Média ajánló, és Kutatás.

ECSSZ (Európai Családtudományi Szemle) internetes folyóiratunk három újabb száma jelent meg:

  1. 2021-ben az L’Harmattan Kiadónál korábban megjelent „Boldogabb családokért és ifjúságért I. Kötet” című, „A családi élet válsága és a demográfiai válság okainak elemzése” alcímű könyv második fele, tíz tanulmány, jelent meg a folyóiratunkban (ecssz.eu: 2021/1 kötet).
  2. Az L’Harmattan Kiadónál korábban megjelent „Boldogabb családokért és ifjúságért II. Kötet” című, „Javaslatok a családi élet válsága és a demográfiai válság megoldásához” alcímű könyv szintén megjelent 2021-ben az Európai Családtudományi Szemlében (ecssz.eu: 2021/2 és 2021/3 kötetek).

„Keresztény Életstratégia Program” CSÉN szakkönyv megjelenésének támogatása:

Nagy Péter alelnökünk a Családi Életre Nevelés tématerület szaktanára, akkreditációjához fontos előrelépés könyvének kiadása, amelyet Szövetségünk örömmel támogatott.

 Konferenciákon való részvétel:

A tavalyi évben számos szakmai konferencián vettünk részt (több mint tízen) online vagy személyesen, amelyek abból a szempontból is fontosak voltak, hogy nem csak szakmai tudásunkat bővítették, hanem a hálózatépítéshez is hozzájárultak. A konferenciákról hírleveleinkben is tudósítottunk.

Nyilatkozataink, állásfoglalásaink:

2021-ben a „gyermekek védelméről” szóló 1997. évi XXXI. törvény módosításához adtunk ki nyilatkozatot.

Hírlevelünkben is közre tettük előző évi nyilatkozatunkat, illetve a Professzorok Batthyány Körével közösen fogalmazott nyilatkozatunkat is.

Média megjelenések:

Tagságunk, elnökségünk többféle médiában is szerepelt, cikket publikált, vagy az EWTN televízióban is meghívott vendég volt.

Filmek feliratozása magyar nyelvre (Hamar László koordinálásával):

az elmúlt évben három nagyobb filmet láttunk el felirattal:

Mi ez a rohanás a nemváltás miatt? – Family Science Alliance (csaladtudomany.hu)

Petesejt kizsákmányolás teljes film – Family Science Alliance (csaladtudomany.hu)

ROE KONTRA WADE Teljes film magyar felirattal – Family Science Alliance (csaladtudomany.hu)

Ezeken kívül számos rövidebb, néhány perces video is kapott magyar feliratot, pl.

A nemváltás gyermekbántalmazás! – gloria.tv

Igaz történet a hűségről – gloria.tv

A LifeSiteNews TV büszkén mutatja be első zenei videoklip produkcióját: – gloria.tv

Karácsonyi ajándék – gloria.tv

Az abortuszhoz való jog az abortuszpárti férfiak joga – gloria.tv

[A rövid videók tárhely kapacitás miatt kerültek másik honlapra, a hosszabb videók közül kettő a filmek szerzői jogával rendelkező amerikai Bioetikai és Kulturális Központ honlapján érhető el, míg a Roe kontra Wade film kizárólag Szövetségünk honlapjáról és csak magyarországi felhasználók részére érhető el.]

Kutatások:

Kicsit nehézkesen, de beindult a kutatás is, a gender tématerületét választottuk. Horváth Júlia Borbála kulturális antropológus kérdőíveit adtuk közre saját weblapunkon.

Honlapfejlesztés:

Honlapunkon elérhetőek a konferenciák előadásai, absztraktjai, és havonta frissül hírlevelünkkel, esetenként két nyelven, valamint video és média tartalmakkal.

 Családtudományi Szövetség bővítése:

Az elmúlt évben két újabb tagszervezettel bővült szervezetünk és az idei közgyűlésig még újabb 3 intézmény lépett be. Mára már több mint 20 tagszervezetünk van.

Köszönünk minden adományt, amellyel segítették munkánkat! Kérjük lehetőségeikhez mérten továbbra is támogassák Szövetségünket céljaink megvalósulásában, mivel kizárólag pályázatokból és adományokból tartjuk fenn magunkat.

Budapest, 2022. május 24.

Családtudományi Szövetség Elnökségének nevében:

Csabai Tiborné

elnök