Nagyszülőség nagy távolságból

A legtöbb nagyszülő egyetért abban, hogy a nagyszülőség életük egyik legélvezetesebb része. Sokak számára az unokák közelsége az egyik legfontosabb ok, amiért ez így van. Mégis, nagyszülők milliói számára az a valóság, hogy unokáik meglehetősen messze élnek tőlük. A kutatások szerint a nagyszülők több mint 50%-a több mint kétszáz mérföldre lakik unokáitól. Alison Bryant, az AARP kutatási alelnöke megjegyzi, hogy „a nagyszülők 89 százaléka úgy gondolja, hogy az unokáikkal való foglalkozás javítja a mentális jólétüket.”

Az értelmes kapcsolat hiánya oda vezethet, hogy a nagyszülők úgy érzik, unokáik soha nem fogják őket igazán megismerni. Más nagyszülők úgy érzik, hogy kimaradnak életük legjobb részéből, megint mások pedig vegyes érzéseket táplálnak, mivel azt szeretnék, hogy felnőtt gyermekeik boldogok és sikeresek legyenek, de úgy érzik, hogy ők is kimaradnak ebből.

Néhány nagyszülő úgy döntött, hogy közelebb költözik az unokáihoz. A legtöbbjüknek azonban ez a választás nem megfelelők. Sokaknak néhány unokája a közelben él, míg másoknak az unokái szétszóródva élnek az ország vagy akár a világ különböző pontjain. Mit tegyen tehát az a nagyszülő, akinek az összes unokájával fontos a kapcsolata? Íme három alapvető javaslat.

  1. Ismerkedj meg a kapcsolattartási technológiával

Egy Grandparents Today felmérés szerint 46% használja a telefont, 28% az sms-t, 24% a videochat alkalmazást, 18% pedig Facebookon keresztül tartja a kapcsolatot. A legtöbb nagyszülő legalább futólag ismeri az alapvető közösségi médiaplatformokat, az idősek több mint 85%-a jelenleg is használ valamilyen közösségi médiát. Azonban csak azért, mert ez a te kedvenc platformod, nem jelenti azt, hogy az unokád kedvence is. Ez pedig a lényegesebb pont. A távoli unokákkal szorosabb kapcsolatot kereső időseknek ott kell találkozniuk az unokákkal, ahol azok digitálisan megtalálhatók.

Az új technológiák ajánlása mindig kihívást jelent a technológia rohanó világában.  Az iPhone-felhasználók számára a FaceTime élő videóbeszélgetéseket biztosít. Az iPhone-t nem használó családok számára a Facebook Messenger alkalmazása nagyszerű. Az olyan alkalmazások, mint a Marco Polo, lehetővé teszik a saját időbeosztás szerinti videoüzenetek küldését, amikor a valós idejű kommunikáció nem mindig lehetséges. Mivel a Facebook annyira meghatározó az idősek életében, a fotóalbum funkció nagyszerű módja lehet az élmények fotóformátumban történő megosztásának. Ne feledkezzünk meg a Covid időszámítás kedvencéről, a Zoom-ról sem, mint a kapcsolattartás módjáról.

Természetesen a technológia használata önmagában is ellentmondásos téma lehet, ezért mielőtt elkezdenél alkalmazkodni és új alkalmazásokat tanulni, beszéld meg, hogy mi az, amit az unokáid szülei előnyben részesítenek és elfogadnak.

  1. Állíts fel egy ütemezett kapcsolattartási időt

Bármelyik technológiát is egyeztek meg az unokákkal, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy kialakíts egy kommunikációs rituálét. Egy előre meghatározott nap, időpont stb. kijelölése nagy hatással van a kapcsolattartásra. Az időnként-sikerül-időnként-nem stratégiák egyszerűen nem működnek. Ennek egyik fő oka, hogy a gyerekek szeretik a rutint. Ha tudják, hogy a nagypapa vagy a nagymama mikor fogja keresni őket, azt jelenti számukra, hogy nagyra értékelik őket és a kapcsolatukat. A te kinyújtott kezedet szándék szerintinek és ezért fontosnak tekintik. Szándékosan szakítottál időt rájuk.

Ráadásul az, hogy van egy ütemezett időpont, több lehetőséget biztosít a bekapcsolódásra. A gyors „hogy vagy” megjegyzések utat engednek a velük való közös élményeknek.

Az életkor fő tényező a legígéretesebb ötletek kiválasztásában. Miért ne hangolhatnátok össze egy könyv elolvasását és a gondolatok megosztását arról, hogy mit olvastatok mindketten az elmúlt héten? Vagy megoszthattok egy hobbit, megbeszélhetnétek a kihívásokat és a mindkettőtök által elért haladást. A feleségem imád sütni. Következésképpen a receptek megosztása csodálatos kötődést jelent. Csak ne feledd, hogy ez időben következetes legyen, és az interakció azokra az érdeklődési körökre összpontosítson, melyeket együtt megoszthattok.

  1. Célzott személyes látogatások

Egy utolsó ajánlás, hogy évente legalább egyszer próbáljátok meglátogatni az unokákat. És bár ez a cél általában különösebb gond nélkül megvalósítható, a legjobb, ha ezt nagy adag szándékossággal teszitek. Könnyű a felnőtt gyermekeiddel való látogatásra összpontosítani, és az unokákat másodlagos fókuszként kezelni. Társadalmi kutatások kimutatták, hogy a gyerekek az életben való boldogulásuk optimalizálása érdekében akkor teljesítenek a legjobban, ha 2-6 gondoskodó, támogató felnőtt van az életükben. Ki lenne jobb, mint a nagyszülők, hogy segítsenek a szülőknek ilyen felnőttekké válni – szándékosan minden egyes unokával külön-külön időt tölteni?

A nagyszülők alapvető befolyással bírnak unokáikra. A távolság nem kell, hogy akadálya legyen a szándékosan katolikus nagyszülői hivatásnak, amikor ezeket a kapcsolati stratégiákat alkalmazza.

Forrás angol nyelven